Monday, January 22, 2007

Έντεκα (ξεχωριστοί αριστερόχειρες: #3 και #4)

#3 Obama Barack
barack
Αυτή τη στιγμή το προοδευτικό κομμάτι της Αμερικής είναι ξετρελαμένο με τον υποψήφιο Πρόεδρο Obama Barack. Θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Χίλαρι στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τις τελευταίες βδομάδες είναι παντού (ίσως και λόγω φωτογένειας).
bar
Bλέποντας ειδήσεις ο Γ. πρόσεξε ότι ο Barack ύπέγραφε τα best seller βιβλία του με το αριστερό. Ευκαιρία να μπει στη λίστα. Σ’ ένα άρθρο του New York Observer διαβάζω: [Barrack Obama] carries himself with the weightless self-possession men's magazines achieve only by employing a team of stylists and wardrobe artists. Even his left-handed signature is elegant-- a B and an O connected by confident slashes.
Δεν έχει μεγάλη ‘πολιτική’ εμπειρία. Ασχολείται με τον κοινωνικό ακτιβισμό για παραπάνω από 20 χρόνια.

#4 Harold Crick
harold
κινηματογραφικός ήρωας.

Ο Harold Crick, πρωταγωνιστής του Stranger Than Fiction (Πιο Παράξενο απ’ το Παράξενο) που παίζεται τώρα στους ελληνικούς κινηματογράφους μοιάζει συγκροτημένος. Έχει βάλει σε κουτάκια όλη του τη ζωή και επαναλαμβάνει καθημερινά τη ρουτίνα του. Ώσπου αρχίζει να ακούει μια γυναικεία φωνή που αφηγείται τη ζωή του και συνειδητοποιεί ότι είναι ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας και η ότι ζωή του θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί η συγγραφή του βιβλίου. Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός καθηγητή λογοτεχνίας προσπαθεί να καταλάβει αν το βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστεί είναι κωμικό ή τραγικό.
Αρχίζει να κουβαλάει ένα σημειωματάριο χωρισμένο στα δύο (comedy και tragedy). Ανάλογα με το τι του συμβαίνει βάζει ένα σημαδάκι στην ανάλογη σελίδα. Άτσαλα, με το αριστερό. Είναι, φαινομενικά απρόβλεπτο το ότι ο Harold είναι αριστερόχειρας: το στερεότυπο του αριστερόχειρα λέει πως η φαντασία του είναι τρομερά ανεπτυγμένη, η λογική είναι πάντα σε δεύτερη μοίρα. Όμως η τροπή που θα δώσει ο Harold στη ζωή του επιβεβαιώνει το στερεότυπο και δικαιολογεί απόλυτα την ‘αριστεροχειρία’ του ήρωα, αποδεικνύοντας πως ζούσε απλώς στο σκοτάδι, περιμένοντας την φανταστικά παράλογη, αναπόφευκτη έκρηξή του.
Μια πανέξυπνη ταινία που θα ήθελα να είχα γράψει εγώ (ίσως και ο Spike Jonze). Τον Harold Crick υποδύεται ο Will Ferrell.


BONUS TRACK --> GENE - LEFTHANDED

15 comments:

enteka said...

Bonus Track
Gene – Lefthanded (1995)

I have one single success to my name
So take cover, I am coming out today
There is no turn of phrase, no easy way to say
"I'll find my feet I'll choose my own name."

It's hard to be left-handed
But smile you're not the only one
I know you've been left stranded
Bruised, kicked, lost your mother's love
But take it from me
I will be here tomorrow

Evil, I've seen your face and I know just how you feel
Your Victorian descendant
It's illegal, that my clan just aren't seen as people
On the Isle of Man I'll serve my time.

It's hard to be left-handed
But smile you're not the only one
I know you've been left stranded
Bruised, kicked, lost your mother's love
But take it from me
I will be here tomorrow

amvro said...

:)

Anonymous said...

mporei na sou fanei ligo periergo alla o harold eprepe na pethanei..sto kato kato i tainia milaei gia tin tragodia tis zois..!

melanhappy said...

όντως εξαιρετική από όλες τις απόψεις

κι εσείς να το είχατε γράψει,
δε σημαίνει πως θα υλοποιήτο

είναι τόσοι πολλοί παράγοντες που συντελούν σε αυτό

Mantalena Parianos said...

Τον Hendrix μη μου ξεχάσεις!
;)

καλημέρα και καλή βδομάδα

A.F.Marx said...

Άσχετο...
Γιατί η ημερομηνία του ποστ στο blog σου είναι 27 ιανουαρίου, ενώ ακόμα έχουμε 22 ιανουαρίου;

Anonymous said...

OBAMA FOR PRESIDENT

enteka said...

afm, τώρα το είδα ότι πάλι ήταν μεταχρονολογημένο και το άλλαξα. Κατηγορώ το Blogspot. Όλα μου λένε να μετακομίσω στο wordpress για να λυθούν τα προβλήματα (αλλά είμαι αγύριστο κεφάλι)

divebomb, συμφωνώ!

astarte, κουράγιο με το ανοιχτήρι ;)

mantalena: η λίστα είναι φουλ και δεν είχα σκοπό να βάλω τον Χέντριξ. ΑΛΛΑ: θα 'θελες να γράψεις κάτι μικρό και να μου το στείλεις για να γίνει ποστ;

melanhappy: και να θελα δεν θα είχα το ταλέντο :)

μιχάλη: έπρεπε, ναι. (τέλειο το peek-a-boo!)

αμβρόσιε :) [μ' άρεσε το ποστ σου με το απόσπασμα του Coupland]

:)

WinterAcademy said...

ωχ πάλι συντηρητικό πρόεδρο θα έχουν οι ΗΠΑ [χμμμμ... κόντεψα να γράψω 'θα έχουμε'..] Γιατί δυστυχώς απ'ότι καταλαβαίνω το μόνο που έχουν να κάνουν οι άλλοι είναι να βάλουν έναν λευκό άνδρα για υποψήφιο.. βούτυρο στο ψωμί τους. Αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις..

ωραίο ποστ 11 [μήπως ημιπρόδωσες κι εσύ το όνομά σου? λέω, μήπως..]

πολυβιος said...

καλός αυτός ο ομπάμα, αλλά μου φαίνεται πιό λευκός από τη χίλαρυ.

enteka said...

αποφασίστε εσείς οι 2 από πάνω. Όπως θα λεγε ο M. Jackson "is he black or white?"

να διορθώσω και κάτι απ' το ποστ: γράφοντας ότι μπορεί κι ο Spike Jonze να ήθελε να είχε γράψει αυτός το Stranger than Fiction εννοούσα είτε α) να το σκηνοθετήσει είτε β) να το γράψει ο Τσάρλι Κάουφμαν.

Για τον οποίο Τσάρλι Κάουφμαν διαβάζω στο Έθνος: "Tο ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία ετοιμάζει ο σεναριογράφος των πιο παράδοξων σεναρίων στο σύγχρονο Xόλιγουντ Tσάρλι Kάουφμαν («Στο μυαλό του Tζον Mάλκοβιτς», «Aνθρώπινη φύση», «Adaptation», «Eξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού», «H αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού»).

Mε το «Synecdoche, New York» ο Kάουφμαν περνά πίσω από την κάμερα έχοντας γράψει το σενάριο για έναν θεατρικό σκηνοθέτη που θέλει να φτιάξει μια μικρογραφία της Nέας Yόρκης σε αποθήκη. Oι ηθοποιοί που θα στελεχώσουν το καστ είναι διαλεγμένοι ένας προς έναν: Φίλιπ Σέιμουρ Xόφμαν (στον πρώτο ρόλο), Mισέλ Γουίλιαμς, Kάθριν Kίνερ, Σαμάνθα Mόρτον και Tίλντα Σουϊντον."

Mantalena Parianos said...

11>>
"Hendrix: θα 'θελες να γράψεις κάτι μικρό και να μου το στείλεις για να γίνει ποστ;

Το ρωτάς?! Ο άνθρωπος είχε έναν επιπλέον για να συμπεριληφθεί στο blog σου: ότι έπαιζε στην κιθάρα, ήταν σα να το έπαιζαν 11 και όχι 10 δάχτυλα.
:)


Πότε το θες;


(μη με τσακίσεις κι εσύ με τα deadlines!)

enteka said...

ωραία, σε καναδυό βδομάδες; enteka11@gmail.com

enteka said...

[αν και κάποιος άλλος θέλει να γράψει κάτι για αριστερόχειρα της αρεσκείας του θα χαρώ - ισχύει το μέιλ]

Mantalena Parianos said...

11>>

done.
:)