Monday, February 26, 2007

Έντεκα (πρόχειρες σκέψεις της εβδομάδας)

scan0004
Κ. Ξενάκης, Defile 16, 1990

1) Τι ωραία η έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Herakleidon (τυχαία τον είχα δει και το προηγούμενο βράδυ στην ‘Εποχή των Εικόνων’). Βρέθηκα για πολύ λίγο στην Αθήνα για δουλειά και χάρηκα που πήγα στην έκθεση: μ' άρεσαν τα ακατανόητα πολύχρωμα σύμβολα που μπλέκονται για να ενωθούν σε μια μαύρη μάζα – η σημειολογία της σύγχρονης σύγχυσης.
2) Την Πέμπτη το μεσημέρι που είχε συλλαλητήριο φοιτητών, το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό. Το περπάτησα, τρεις-τέσσερις ώρες. Υπέροχη ησυχία, άδειοι δρόμοι, καθαρός αέρας. Μιλάω πάντα σαν τουρίστας: αυτή η εικόνα της πόλης, χωρίς αμάξια, ήταν η καλύτερη που είδα ποτέ. [Το τι έγινε μετά είναι άλλη ιστορία]
3) Στην Αθήνα πρόλαβα και το πάρτι για τον Warhol στο Σφενδόνη. Ωραίο το ντοκιμαντέρ, οι μουσικές (ξεκίνησαν με το Love to love you baby!), η ανάγνωση. Δεν κάτσαμε πάααρα πολύ, αλλά πρόλαβα να πιω μια κόκκινη αλκοολούχα γρανίτα.
4) Έχει μερικούς μήνες που ο Πρετεντέρης από χαζοχαρούμενος έγινε αυστηρός! Το νέο του ξινό λουκ στο δελτίο του Μέγκα περιλαμβάνει απαραίτητα αυτά τα μονίμως σουφρωμένα χείλη, χείλη που παραμένουν υπομονετικά σφιγμένα μέχρι να χρειαστεί να ανοίξουν για να καταδικάσουν μετά βδελυγμίας το οτιδήποτε.
5) Ωραίο το index. Χαίρομαι όταν το βρίσκω κάπου. Και το Velvet. Ο Ταχυδρόμος προφανώς έκανε μερικές αλλαγές, τις οποίες μόλις πρόσφατα πήρα χαμπάρι. Μ’ αρέσει που ξαναέχει το παλιό λογότυπο. Επίσης: δε μένει πια στην Athens Voice ο Θάνος Αλεξανδρής; Η στήλη του ήταν τέλεια. [Πολύ μ’ αρέσει το Οξυγόνο η εκπομπή του Κωστή Ζαφειράκη στην ΕΤ3.]
6) O Morrissey δε θα πάει τελικά στη Eurovision. Και πολλοί (όχι εγώ) αναστενάζουν με ανακούφιση.
7) Είναι όντως κάπως ντροπιαστική η διαφήμιση της Πρωτοψάλτη για τη Μιλένιουμ Bank.
8) Οι πιο δήθεν και γελοίες διαφημιστικές αφίσες είναι πάντα των έντεχνων. Οι έντεχνοι (και οι διαφημιστές τους) έχουν το άγχος να μας πούνε ότι “εντάξει είμαστε φοβερά ποιοτικοί, αλλά δεν παύουμε να είμαστε απλοί πλακατζήδες, άνθρωποι όπως εσείς και καθόλου μίζεροι. Ξέρετε, κάνουμε συνέχεια πλάκα με τους υπόλοιπους του προγράμματος και αυτό περνάει και προς τα έξω.” Για να το περάσουν αυτό στις αφίσες, οι έντεχνοι ακκίζονται με τρόπο εμφανώς στημένο και άβολο, πειράζονται μεταξύ τους, κάνουν πονηρά «ψου ψου ψου» ο ένας στο αυτί του άλλου, ή σκάνε στα γέλια, κουνώντας σκανταλιάρικα τις mainstream κοτσίδες τους, τάχα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.
9) Σχόλιό μου σε ποστ του ΑΦΜ για τις εφημερίδες που δίνουν πορνό dvd (πόσο ζηλεύω τους σημερινούς έφηβους. Το να πάρεις μια τσόντα είναι πλέον τόοοσο εύκολο!). «Έχω την εντύπωση ότι και η εσπρέσο δίνει κάτι [πέρα από τη Βραδυνή, την Press Time, την Παρασκευή και 13, την Τράφικ]. Το φοβερό είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι εφημερίδες είναι παραδοσιακά Δεξιές. Στις σελίδες τους υπάρχει διάχυτος συντηρητισμός -και κινδυνολογία. Μπαμπούλες, αν θέλεις, της ηθικής. Στο πρωτοσέλιδο αποτροπιασμός και οργή για το “σκληρό πορνό στο κανάλι της Βουλής” (όπερα του Γκρίναγουεϊ) και στο σελοφάν δυο hardcore ταινίες. [και φυσικά δεν είμαι εναντίον του hardcore, αλλά εναντίον της ηθικολογικής υποκρισίας]»
10) Ο Θάνατος. [η επόμενη λογική κίνηση στην καριέρα της Britney Spears]
11) Συνεχίζεται η σύγχυση με την υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης. Πρόχειρο (έως ασύμφορο) έργο, κόβουν δέντρα, χαλούν παραλία, θέλουν να γκρεμίσουν ιστορικά κτίρια του λιμανιού, να παγώσουν έργα του μετρό κ.λ.π. Ακόμα και η φράση ‘υποθαλάσσια αρτηρία’ είναι joke, μόνο ένα μικρό κομμάτι είναι κάτω απ’ τη θάλασσα, το άλλο θα οδηγεί στην ανατολική Θεσ/νίκη κι ένας θεός ξέρει πού θα διοχετεύονται τα αυτοκίνητα όταν στενεύουν οι λωρίδες στην Ανθέων. Το κλου: τη φτιάχνει ο Μπόμπολας, ένας απ' τους «νταβατζήδες» που ο Καραμανλής χτυπώντας εικονικά το χέρι στο τραπέζι είχε πει ότι θα εξαφάνιζε!

scan000133
Υποθαλάσσια πίστα, Α. Βλαβογελάκης (απ' το περιοδικό Soul)
*blog Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας

------------------------------------------------------------------------------

[τραγούδι: Love to love you baby]

20 comments:

Anonymous said...

α να χαθείς γρουσούζη (για τη Μπρίτνεϋ Σπίαρς)

enteka said...

:)

καλή βδομάδα σ' όλους!

(εννοείται ότι το απεύχομαι αυτό για τη britney, απλά ανησυχώ)

loretta said...

To index μου την είχε σπασει γιατί όταν ήταν αν κυκλοφορήσει, διαφήμιζαν οτι ψάχνουν για συνεργάτες κλπ. Τους έστειλα κάποια κείμενα, μίλησα με 3 άτομα απ'αυτούς, ο ένας μάλιστα - βασικό στέλεχος του περιοδικού, το μισό το γράφει μόνος του - είχε ενθουσιαστεί τόσο που μου ζήτησε βιογραφικό για να το προωθήσει! Μόλις όμως του είπα οτι δεν ανήκω στο δημοσιογραφικό συνάφι φάνηκε οτι ξενέρωσε, και από τότε έπαψαν και οι 3 να απαντούν στα mail μου!
Αργότερα κάποιος μου είπε οτι είδε κείμενο μου σε κάποιο τεύχος. Ενώ πρέπει να είναι καλή δουλειά, όλο ξεχνάω να το ψάξω λόγω αυτόυ του γεγονότος.
Τα είπα και ξαλάφρωσα.

urbane71 said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Για κάποιον λόγο κόλλησα στο σχόλιο σου για τις τσόντες των εφημερίδων και την αδιανόητα εύκολη πρόσβαση των σημερινών εφήβων σε hardcore υλικό. Νομίζω πως οφείλουμε ένα post στα πέτρινα χρόνια της εφηβικής εκτόνωσης.
Οσο για την υποθαλάσσια, αν και παραδοσιακά καχύποπτος απέναντι σε όσους ξεσηκώνονται κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι, φαίνεται πως το πράγμα μπάζει από παντού.

Trilian said...

Ωστε δεν το ονειρεύτηκα αυτόν τον εφιάλτη με την Πρωτοψάλτη;

marl(t) said...

καλά τα διάβασε ο Θάνος στο πάρτυ για τον Andy;

oni said...

Η Britney σίγουρα οδεύει προς τα κει. Έχει καταντήσει από γελοία, εμετική.

Όσο για την υποθαλάσσια (τι ωραία εικόνα!) - αλλά και το μετρό, είχα πάει σε ένα συνέδριο και είμαι proud owner ενός μπρελόκ που είναι κίτρινο κράνος μηχανικού και γράφει επάνω Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσο και αν έχουν ξεκινήσει τα έργα, εγώ πιστεύω πως το μόνο που θα μου μείνει να θυμίζει μετρό εδώ πέρα θα είναι αυτό το μπρελόκ. Ελπίζω την επόμενη φορά να μοιράζουν μπρελόκ σκάφανδρα για να παραπέμπουν στην υποθαλάσσια.

Πάντως ανυπομονώ να δω τα "πράσινα δωμάτια" της παραλίας που στα σχέδια φαίνονται πανέμορφα. Στην πράξη να δούμε. Και πότε...

Άσχετο (αφιερώνω) ΠΟΣΕΣ φορές θα φτιάξουν τα πεζοδρόμια στη Βασ. Γεωργίου;;; Έλεος πια!!!

enteka said...

loretta καλά έκανες!

urbane: όπως το είπες, μπάζει από παντού. νομίζω όλοι οι θεσσαλονικείς θα ήθελαν μια υποθαλάσσια που θα βοηθούσε, αυτή είναι λίγο δώρο άδωρον.

trilian: ντρεπόμουν και μόνο που την έβλεπα!

μαρουλίτα: ναι, στην κορφή μιας σκάλας :)

oni: αυτό με το Δήμο και τα πεζοδρόμια! έχει τώρα μήνες που τα φτιάχνουν στη Βασ. Όλγας. Μα, τι πρόβλημα είχαν και τ' αλλάζουν πάλι;! Η κίνηση εκεί (παίρνω κάθε μέρα το λεωφορείο για τη δουλειά) είναι εξοργιστική!

WinterAcademy said...

2) το καλύτερο βέβαια ήταν στους ολυμπιακούς όπου εκτός από το ότι ήταν άδεια, οι εναπομείναντες ήταν και ευγενικοί [μην παρεξηγηθώ.. δεν εννοώ ότι οι αθηναίοι είναι αγενείς, αλλά οι έλληνες γενικότερα]

4) α ρε μαλβίνα ΠΟΣΟ μας λείπεις! τι χέσιμο, με το συμπάθιο, του έριχνε του αχονάμπλ

6) φυσικά και δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να συμβεί αυτό. Μια ειρωνική δήλωση 'They shoyld have asked me' και η δεδομένη του αγάπη για το θεσμό ΣΤΑ 70s, ήταν αρκετά για να τσιμπήσει αρχικά το BBC κι έπειτα όλο το ιντερνετ [λέμε τώρα..]. Ειδικά τα ελληνικά sites έγραψαν ότι να'ναι! Ο ίδιος δε βγήκε να το αρνηθεί [δωρεάν δημοσιότητα, χαζός είναι?] αλλά εγώ θέλω να δω τι θα πουν όλοι αυτοί που τον αποκήρυξαν πριν καν δουν τι θα γίνει..

7,8) Εδώ ας μη σχολιάσω γιατί θα γίνω κακός, αλλά you nailed it που λένε.

9)πολύ χαίρομαι, και πραγματικά μου έφυγε ένα βάρος από τον ιούνιο που αποφάσισα ότι δε θα ξαναγοράσω ΚΑΜΙΑ εφημερίδα, και το τηρώ ευλαβικά

10) εμετική ήταν η Britney ως παρθένα και υποστηρήκτρια του bush. Τώρα που απελευθερώθηκε και μπαινοβγαίνει 3 φορές σε κλινική αποτοξίνωσης σε 1 βδομάδα, και ξυρίζει το κεφάλι της [απλά τη φαγούριζε την κοπέλα, πέσατε όλοι να την φάτε] κ κάνει παρέα με την paris, εγώ πολύ τη συμπαθώ.. πάει ολοταχώς για να γίνει ο jacko των 00s

11. μα θα πληρώσει κανείς διόδια για να μπει σ'αυτό το πράγμα??

m.hulot said...

βρε ήσουν εκεί και δεν κρατούσες ένα πανό "11"; πώς να σε πάρουμε είδηση;

Good As You said...

Ήμασταν μαζί πέμπτη βράδυ μακρυγιάννη? Δεν μιλάς.....

oistros said...

Στο 4 και στο 7 με .. αποδεκατίσατε :)
Καλή βδομάδα

skiodis said...

Το σχόλιο περί εμβόλιμης τσόντας στη δεξιά ηθικολογία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!

Όσο για την υποθαλάσσια, πραγματικά δεν ξέρω πως μπορούμε πλέον να αμυνθούμε σε όλες αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις που λαμβάνονται για μας χωρίς εμάς... Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να επιχειρηματολογήσω, αλλά αν έπρεπε να γίνει ένα τέτοιο έργο, θα έπρεπε να παρακάμπτει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι και να καταλήγει στην αρχή της περιφερειακής. Τί είναι όμως το μέλλον μιας πολής και 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα ενός;

Oni, ήμουν κι εγώ εκεί!!! (αν εννοείς το συνέδριο στο Hyatt το Δεκέμβρη). Μόνο που το κράνος το χάρισα για να ξεχάσω (μεταξύ άλλων και την ξύλινη τεχνοκρατική γλώσσα του κύριου ομιλητή).

enteka said...

winteracademy: Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο για τον Morrissey! Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω λιγότερο για τις εφημερίδες (μπορώ να ζήσω χωρίς ίντερνετ, αλλά όχι χωρίς εφημερίδες). Τι έγινε, συγκεκριμένα τον Ιούνιο, και αποφάσισες να μην ξαναγοράσεις;

m.hulot: σας χάρηκα! ήμουν ινκογκνιτο αυτή τη φορά ;)

goodasyou: :)

oistros: καλή βδομάδα! [δεν έχω ξεχάσει το θέμα για το Φιλοξενείο, απλά δεν το 'χω τελειώσει]

skiodis: ναι, ναι, ναι

WinterAcademy said...

όχι ότι ήμουν freak με τις εφημερίδες όπως [υποψιάζομαι] εσύ, αλλά για 15 χρόνια δεν είχα χάσει κυριακάτικη ελευθεροτυπία κ βήμα [και ενίοτε και διάφορες άλλες, όπως όλοι υποθέτω]. τα τελευταία χρόνια είχα κουραστεί ΠΑΡΑ πολύ με τα dvd τους κλπ, να έχω άγχος μήπως δεν τις βρω, να βρω κάποιον να μου τις αγοράσει όταν έλειπα, να στιβάζονται και να έχω άγχος που δεν προλαβαίνω να τις διαβάζω.
Ε, όταν πήγα στο Βερολίνο το καλοκαίρι και είχα κι εκεί άγχος να βρω τις εφημερίδες, εκεί είπα 'αρκετά'.Όχι μόνο δεν ξαναγόρασα ούτε μία, βαριέμαι και να τις ξεφυλλίσω όταν πέσουν στα χέρια μου.

Μιλάμε, έβαζα ξυπνητήρι κυριακάτικα! [Τώρα βέβαια έχω το άγχος για τα free press κ τα περιοδικά που δεν προλαβαίνω να διαβάζω.. άτιμο ιντερνετ!]

enteka said...

τελικά σε καταλαβαίνω απόλυτα
οι στοίβες εντύπων που μαζεύονται σπίτι και μπαγιατεύουν είναι και δικό μου άγχος...

(κι αν ξαναπας στο Βερολίνο κι έχεις το άγχος να διαβάσεις το enteka, τότε θα ξέρω ότι σ' έχασα σαν αναγνώστη - για πάντα!)

;)

Ιφιμέδεια said...

Κι εγώ ενώνω τη φωνή μου στη διαμαρτυρία για την εξαφάνιση του Θάνου αλεξανδρή τον οποίο δεδηλωμένα θαυμάζω!!!

Θάνο δεύρο έξω! Φτιάξε blog!

Anonymous said...

Για όλους τους fun της Μαλβίνας συγκεντρώσαμε το αρχειάκι της Mαλβίνας Hostess στο μπλόγκ μας


Για να θυμηθούμε και να γελάσουμε λίγο


Kαι την περίφημη βέβαια επιστολή παραίτησης στο Mega

WinterAcademy said...

11 : naaaaaahhh!! με τίποτα!

n.p.l. : υποκλίνομαι..

enteka said...

ιφιμέδεια: πρέπει, πρέπει. αν έφτιαχνε ένα μπλογκ ο αλεξανδρής θα μεγαλουργούσε!

npl: :):)