Wednesday, February 14, 2007

Έντεκα (Valentine εξώφυλλα του περιοδικού TIME)

O Πρόβατος μού είχε αναθέσει να ψάξω στο τεράστιο αρχείο του Time και να διαλέξω μερικά εξώφυλλα, όπως έκανε κι αυτός σ' αυτό το ποστ. Η 'έρευνά' μου αφορά τεύχη του Time που κυκλοφόρησαν περίπου του Αγίου Βαλεντίνου, από το 1924 μέχρι σήμερα. [Χρόνια πολλά σ' όποιον γιορτάζει, μακάρι όλος ο κόσμος να ερωτευθεί και να είναι ευτυχισμένος, ασχέτως γιορτής.]
1924: Στην πρώτη περίοδό του το Time είχε εξώφυλλα - κομψοτεχνήματα. Ο Einstein ποζάρει καθισμένος σε μια άνετη καρέκλα, φορώντας τη ρόμπα του. Κοιτάζει εκτός πλάνου, παιχνιδιάρικα σκεπτικός. Έχει μόλις νικήσει μια αρρώστια που πίστευε ότι θα τον σκοτώσει ενώ μια βδομάδα πριν είχε εκδόσει την Coherent Field θεωρία του. Εκείνο το άρθρο-συνέντευξη τού 1924 θεωρείται απ' τα πιο σημαντικά.

1936 1936 Λένι Ρίφενσταλ. Η ‘σκηνοθέτις του Χίτλερ’, μόλις 28 χρονών τότε, προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Στο εξώφυλλο κάνει σκι με ελάχιστα ρούχα ώστε, όπως εξηγεί το cover story, να αποκτήσει ομοιόμορφο μαύρισμα.
1939 1939 Πικάσο. Τα εξώφυλλα του Time είναι πια έγχρωμα. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη-πορτρέτο που έχει τίτλο «Ο Ακροβάτης της Τέχνης» ο ζωγράφος δηλώνει: «Όλοι θέλουν να ‘καταλάβουν’ την Τέχνη. Γιατί δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε το κελαΐδισμα των πουλιών;»
1955 1955 Καρλ Γιουνγκ. Το ζωγραφισμένο προφίλ του σπουδαίου ψυχαναλυτή μπλέκεται με μια μυστικιστική αναπαράσταση του υποσυνείδητου. Στο τεύχου υπάρχει πολυσέλιδο αφιέρωμα στις αντικρουόμενες τάσεις της ψυχανάλυσης στα μέσα των '50ς.
1970 1970 Οικογένεια Φόντα. To εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Andy Warhol. Οι Πίτερ, Χένρι και Τζέιν Φόντα σε μια εκ βαθέων συνέντευξη.
1973 1973 Inside Pop Records. Τέλειο, ψυχεδελικά ποπ εξώφυλλο. Τι σήμαινε ποπ το 1973; Ian Anderson, Roberta Flack, Harry Wilson, Carole King.
1978 1978 Πολύχρωμο φουτουριστικό εξώφυλλο: Η κοινωνία των κομπιούτερς. Η πρώτη mainstream εμφάνιση του barcode, του PC, των ψηφιακών ρολογιών.
1981 1981 Απ’ τα καλύτερα εξώφυλλα ever. Η μισητή Μ. Θάτσερ σ’ ένα εξώφυλλο που θυμίζει την May West του Νταλί: φτιαγμένη σαν εργοστάσιο κρατάει έξω τους εργάτες. Τίτλος: «Embattled Britain”.
1986 1986 Στο τεύχος της 10ης Φεβρουαρίου το Time αναλύει το δυστύχημα του Challenger που είχε μόλις συμβεί.
1987 1987 Η μεγάλη ανατριχίλα - η εξάπλωση του Aids. Μεγάλη και σημαντική έρευνα που αφύπνισε συνειδήσεις. Συνέπεσε με του Αγίου Βαλεντίνου, καταστρέφοντας την όποια ρομαντική διάθεση των αναγνωστών.
1993 1993 Το πρώτο (και μοναδικό) εξώφυλλο στα 85 χρόνια του Time που γιορτάζει τη Μέρα των Ερωτευμένων. Μια καρδιά, ένα ζευγάρι στο ηλιοβασίλεμα, και κάτω δεξιά με κόκκινα γράμματα σε παρένθεση: Happy Valentine’s Day!
[Στο site του Time έχουν ανέβει όλα τα τεύχη του περιοδικού, με ό λ α τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν ποτέ]

17 comments:

Unknown said...

Good2Know, σαν παλιατζού-αρχειοφύλαξ σε μερσώ ιδιαιτέρως.

11χιπχιπχαρει2γιου

Provato said...

μπεεεεεερφεκτ!!!! μπεεεεεράβο!!!!
xxxx

Mantalena Parianos said...

To πιο ντεκαβλέ εξώφυλλό τους, πάντως, είναι αυτό που έχουν κάνει ειδικά για τη Valentine's Day (1993), ή είναι η ιδέα μου;

:)

Loucretia said...

Mantalena, το ιδιο ακριβως ερχομουν να γραψω και με προλαβες!

Nam3l3ss said...

Τέτοια που είναι η μέρα, τέτοια της αξίζουν... Όντως, χάλια το εξώφυλλο του 1993. Σαν να το κάνανε υπό την απειλή όπλου. 0 creativity, 0 originality!

Xilaren said...

ωραίο, πολύ ωραίο

enteka said...

γεια σε όλους :)

[έχω κολλήσει τρομερά με το Time τώρα, το αρχείο είναι τεράστιο - και τόσο συναρπαστικό!]

:)

STATLER-WALDORF said...

Ψηφίζω ως καλύτερο τεύχος του 1987 , γιατί μερικά πράγματα από τότε έως τώρα δείχνουν πως δεν έχουν αλλάξει και πολύ…

Simos said...

Πολύ καλό! Έξυπνο! Μπράβο 11!

antikeimena said...

Συμφωνώ απολύτως για το εξώφυλλο του βαλεντίνου (σαν κάποιος διαφωνών γραφίστας να έκανε "κάτεργο" διεκπεραιώνοντας εντολές άνωθεν). Εξαιρετική η Θατσερική φάμπρικα...

Είναι πάντα συναρπαστικό να ψάχνεις σε παλιά αρχεία περιοδικών. Γεγονότα που ξαναζωντανεύουν σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από το αρχικό τους - αυτό που τους επεφύλαξε η ιστορία... Σκεφτείτε τη δύναμη της εικόνας στο εξώφυλλο του '78 σήμερα - πώς θα ήταν αν οι υπολογιστές είχαν αποδειχθεί εμπορικό φλοπ όπως πλήθος άλλων τεχνολογιών;

antikeimena said...

Να μια καλή ιδέα... 11 εξώφυλλα ή προβλέψεις που έπεσαν έξω (κάτι σαν την ατυχή δήλωση του διευθυντή της ΙΒΜ τη δεκαετία του '50: "Υπάρχει χώρος στην παγκόσμια αγορά για 5-6 υπολογιστές")

An-Lu said...

Πολύ καλό και μερσούμε για το λίνκι!
Μόλις ανακάλυψα πως το τεύχος που κυκλοφόρησε ΑΚΡΙΒΩΣ την ημέρα που γεννήθηκα, είχε στο εξώφυλλο τον Χιροχίτο! Μπρρρρρρρ ;-)

Anonymous said...

εξαιρετικός, όπως Πάντα.

funEL said...

Bάλτε search στη λέξη "απατεωνας" στο Google και απολαύστε το αποτέλεσμα

http://www.google.gr/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=DVXA,DVXA:2005-28,DVXA:en&q=%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82

... όσο είναι καιρός γιατί Λιακόφιλοι στείλαν mail στο google.

Mantalena Parianos said...

11>>
¨Εχει ενδιαφέρον να δεις πόσες φορές έχουν κάνει εξώφυλλο τον Bill Gates...
και πολύ πλάκα επίσης.
Γιατί τον έχουν από τότε που ήταν nerd μέχρι πρόσφατα που είναι ο πιο πλούσιος (φιλ)άνθρωπος του κόσμου.

Δεν θυμάμαι πώς ή γιατί, αλλά το είχα ψάξει κάποτε.

:)

toolman said...

άλμπερτ και θάτσερ κατέχουν τα πρωτεία νομίζω! πολύ ωραίο ποστ!

enteka said...

γεια σε όλους :)

[πρέπει να το κοιτάξουμε αυτό με τον gates :) ]

funel είναι ακόμα. θενκς!