Monday, September 24, 2007

Έντεκα (της Δευτέρας)

scan0005
don't-believe-the-hype

1) Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα άλφα hype (κυρίως στον εαυτό μου) για την ολική επιστροφή του blog από την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου δηλαδή. [στην πραγματικότητα όμως περιμένω με πολύ περισσότερη προσμονή την νέα τηλεοπτική σεζόν. Η οποία και φέτος κανιβαλίστηκε τελείως…]

2) Η φθινοπωρινή έναρξη των τηλεοπτικών σαιζόν: Με ενθουσιάζει κάθε φορά! Εκείνη η πρώτη βδομάδα που είναι όλα καινούρια - τέλεια ή απαίσια. Έστω κι αν δεν τα ξαναδώ ποτέ. Κάποτε όλα άλλαζαν σε μια μέρα: λογότυπα, σκηνικά, μουσικές, εκπομπές, πρόσωπα. Τα τελευταία χρόνια όμως όλα γίνονται σταδιακά (και φέτος με τις εκλογές εκτροχιάστηκαν εντελώς). Πρώτα βγήκαν πχ οι πρωινές εκπομπές του ενός καναλιού, μετά τα λογότυπα και τα σκηνικά του άλλου, κάποιες σειρές και τηλεπαιχνίδια, μετά οι ειδήσεις του τρίτου, μετά ο άλφα ξεκινά μια βδομάδα νωρίτερα… Μου έλειψε και φέτος αυτή η ταυτόχρονη (και απότομη) έκπληξη. Ήμουν σαφώς θύμα αυτού του hype και γι’ αυτό προσπαθώ να το μεταφέρω (κάπως αυτοακυρωτικά βέβαια) στο μπλογκ μου, αλλά όπως έγραψα και πριν, don’t believe the hype, λίγα πράγματα θα αλλάξουν εδώ πέρα, ούτε καν template δεν θα αλλάξω τελικά. [Θα έχω όμως μια καινούρια δεκαπενθήμερη στήλη, κάθε δεύτερη Παρασκευή. Το θέμα της είναι επτασφράγιστο μυστικό και φυλάσσεται διπλοκλειδωμένο στο συρτάρι συμβολαιογράφου (now that’s what I call Hype!).]

3) Marcel Marceau R.I.P.

4) Άρχισαν πάλι οι συζητήσεις για τα όρια της σάτιρας. Και κατά σατανική σύμπτωση οι εκάστοτε ‘θιγόμενοι’ θεωρούν ότι τα όρια είναι οι ίδιοι. Τέλειος ο Λαζόπουλος: «Θα σας πω εγώ τα όρια για να τελειώνουμε: [δείχνοντας με τα χέρια τα όρια] Δεξιά μου η Μιμή Ντενίση, ακροδεξιά μου η Έφη Σαρρή, πίσω μου ο Κούγιας, μπροστά μου ο Πρέκας, αριστερά από παραλία ο Κακέτσης!».

5) Απίστευτο ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη Δύση. Εννοείται ότι δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικά ακραίο απ’ αυτό. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι στον κόσμο του Ισλάμ συμβαίνουν πολύ χειρότερα

6) Bits & Pieces: ΑΥΤΟ! /// ΑΥΤΟ!! /// ΕΚΕΙΝΟ /// ΕΝΑ ΑΛΛΟ /// ΚΙ ΑΛΛΟ /// ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ /// ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟ /// ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ! /// ΑΛΗΘΕΙΑ! ///

7) εδώ και ΜΗΝΕΣ γίνεται η πρώτη Μπιενάλε στη Θεσνίκη και την έχω αγνοήσει παντελώς. Προλαβαίνουμε ακόμη. Τέτοια πράγματα γίνονται στην πόλη μια φορά στα 20 χρόνια - οκ, από δω και πέρα κάθε δύο χρόνια. - www.thessalonikibiennale.gr [Θυμάμαι έντονα την μπιενάλε Νέων Δημιουργών που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1986, όταν ήμουν 8. Όχι τόσο για τις εκθέσεις, αλλά επειδή μια μέρα που κάναμε πρόβα με την ορχήστρα στο ωδείο ήρθαν κάμερες να μας τραβήξουν. Το ίδιο βράδυ έμεινα ξύπνιος ως αργά με την οικογένεια κι αφού τελείωσε η ελληνική ταινία έβαλαν το πεντάλεπτο της Μπιενάλε. Δεν θυμάμαι πού κολλούσα στη Μπιενάλε και γιατί μας έδειξαν [σίγουρα όχι ως Νέους Δημιουργούς?!] αλλά ήταν μια στιγμή φοβερή, σε μια ηλικία που το να δω τον εαυτό μου στην τηλεόραση (μ’ ένα κίτρινο πουλόβερ που ακόμα θυμάμαι) ήταν κάτι το μαγικό.

8) (ο εκλογικός τίτλος της χρονιάς?) O AΛΑΒΑΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΤΟΝΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ

9) Η μουσική δημοσιογράφος Μαρία Μαρκουλή έβγαλε βιβλίο με διηγήματα!

10) Αυτό το ΠΣΚ στη Θεσσαλονίκη: Reworks Festival

11) Τι διάβασα την περασμένη βδομάδα – Μέχρι 111 λέξεις
[ήμουν κυρίως στη Χαλκιδική με ελάχιστη τηλεόραση και καθόλου ίντερνετ] The Simpsons κόμικς, Highlights, Ποπάι, Big Fish, Μ. Μήτσορα, Μακεδονία, Focus, παλιά Μίκυ Μάους, Βίτγκενσταϊν, Ταχυδρόμος, Review του ΕΤ, το νέο Q, Ελευθεροτυπία, Meditation for Idiots, το SOUL, Καθημερινή, το ημερολόγιό μου απ’ το 2002, το Προβλήτα, Ελευθεροτυπία, το συναρπαστικό ‘μυθιστόρημα’ του Πασόκ στον ΕΤ από τον Γ. Λακόπουλο με όλες τις τριβές και διαγραφές απ’ το 1974 [συνεδριάσεις για το αν υπάρχει Θεός, αποπομπές απ’ το ραδιόφωνο, Mασόνοι στις τοπικές οργανώσεις, και would-be καταστροφές που κάνουν τα τωρινά να μοιάζουν ψιλά γράμματα.]

--------------------------------------------------

*ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ


RADIO FAVELA
Όλοι ξέρουν ότι οι φαβέλες της Βραζιλίας είναι γεμάτες συμμορίες και φτωχά παιδιά χωρίς μέλλον. Λίγοι όμως κάνουν κάτι. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Afro Reggae προσφέρει εναλλακτικές στους νέους δίνοντάς τους ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κι όλα αυτά μιλώντας τη γλώσσα τους, χρησιμοποιώντας τη σάμπα και το χιπ-χοπ, τα γκράφιτι και το ίντερνετ – δεν προσπαθεί να αλλάξει την κουλτούρα τους αλλά να τους βοηθήσει να την αξιοποιήσουν δημιουργικά. Και ο ιντερνετικός ραδιοσταθμός Afro Reggae Digital που εκπέμπει ζωντανά από μια απ’ τις πιο επικίνδυνες φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι μόνο το πρώτο βήμα.
scan0002


[Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη του συντονιστή του πρότζεκτ Izzy Fairbairn στο περιοδικό SOUL]


Υπάρχει ολόκληρη ιστορία πίσω απ’ το συγκρότημα των Afro Reggae…
Ναι, και η έμπνευσή μας προήλθε απ’ αυτήν: ξεκίνησαν το 1993 θέλοντας να αντισταθούν στην αστυνομική βία καθώς και στους μεγαλέμπορους ναρκωτικών που «κυβερνούσαν» τις φαβέλες. Άρχισαν να διοργανώνουν δωρεάν συναυλίες και σύντομα είχαν φτιάξει πολιτιστικά κέντρα που παρείχαν στους νέους και τα παιδιά δωρεάν μαθήματα μουσικής, θεάτρου και υπολογιστών. Μέχρι και διαμεσολαβήσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες έκαναν!

Είδα φωτογραφίες του κτιρίου που στεγάζεται ο σταθμός και η σχολή, το ’χετε κάνει τέλειο μ’ όλες αυτές τις ζωγραφιές. Αλήθεια, είναι επικίνδυνη η συγκεκριμένη περιοχή;
Ο σταθμός εδρεύει στην φαβέλα Parada de Lucas. Υπάρχει τρομερή αντιπαλότητα μεταξύ των φτωχογειτονιών, η λεγόμενη «Λωρίδα της Γάζας» που χωρίζει την Parada de Lucas και την Vigaro Geral είναι τρυπημένη με σφαίρες και γεμάτη αίματα ξεραμένα απ’ το ήλιο. […] Πιστεύουμε ότι καθώς τα παιδιά αυτά μοιράζονται τις εμπειρίες τους το μίσος τους σιγά-σιγά το μίσος τους θα υποχωρήσει. Ήδη νέοι απ’ τις φαβέλες εργάζονται με μισθό στο σταθμό ως υπεύθυνοι και συντονιστές.

Θα μας πείτε δυο λόγια για το πρόγραμμα του AfroReggaeDigital;
Στη διαμόρφωση του προγράμματος συμμετέχουν οι μαθητές και οι (εθελοντές) καθηγητές της σχολής, οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και καλεσμένοι μας από τη Βραζιλία και όλο τον κόσμο. Πέντε είναι τα είδη μουσικής που παίζουμε πιο πολύ: Brazilian (Samba/MPB), Funk & Soul, Hip Hop, Reggae και μια κατηγορία με «διάφορα» που περιλαμβάνει Drum n Bass, Electro, House, Rock – σχεδόν τα πάντα! Τη μια μέρα έρχονται και κάνουν mixes οι Men at Work ή οι Basement Jaxx, την άλλη έχουμε αφιέρωμα στην dub μουσική και πάει λέγοντας.

Μπορεί η δύναμη του ραδιοφώνου να βοηθήσει υποβαθμισμένες περιοχές και σ’ άλλα μέρη του κόσμου;
Το ραδιόφωνο δίνει φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Στη Δύση το ραδιόφωνο είναι κάτι δεδομένο, όμως σε φτωχές περιοχές ένας σταθμός μπορεί να είναι κάτι πρωτόγνωρο που προκαλεί χαρά και ανακούφιση, που φέρνει σε επαφή ανθρώπους και τους ανοίγει τα μάτια – και τα αυτιά.

(*Ακούστε ζωντανά: www.afroreggaedigital.com)

19 comments:

nikisot said...

yeah prwto post:p
loipon, 8elw na er8w reworks trelaaaaaa
:(:(:(:( alla den pei8w kanenan!

Anonymous said...

έντεκα, αν και σε διακοπές, είσε πολύ δουλευταράς!! τέλειο ποστ!!
(έχω εθιστεί στο hang stan-αδύνατο να δουλέψω-είσαι ο σατανάς!)

Anonymous said...

ΕΙΣΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΙΣΑΙ (πω πω μου ξέφυγε)

Anonymous said...

Στην πρώτη Μπιενάλε του 86 ήμουν 20 ετών και είχα ήδη δύο χρόνια στην Αθήνα όπου είχα αποφασίσει να κάνω καριέρα αλκοολικού. Μοίραζαν λοιπόν στους κάτω από τα 25 νομίζω, δωρεάν εισιτήρια του ΟΣΕ για την Σαλονίκη για να δούν τις εκδηλώσεις. Ήρθα και έπαθα πλάκα. Η Σαλονίκη ήταν από κάθε άποψη μιά άλλη πόλη. ϊσως η καλύτερη στιγμή της πόλης στα 40+ χρόνια που ζώ εδώ.
Από την νέα μπιενάλε το μόνο που πήρα χαμπάρι είναι ένας βραζιλιάνος ζωγράφος που γυρνάει στα μπάρ με τα σι ντι του και παρακαλάει να τον αφήσουν να βάλει μουσική για καμιά ώρα. (καλός είναι πάντως)

greekgaylolita said...

Ας το hype και τα hypethetical σεναρια και απλα κανε αυτο που ξερεις καλυτερα(ολα τ'αλλα θα ρθουν:)
Ο Λαζοπουλος τελειος?Οχι δα!Εχει χασει το mojo του εδω και πολυ καιρο enteka μου.Η καιρια και η διεισδυτικη ματια, η ακτινογραφια της ελληνικης πραγματικοτητας, η αναγνωση του πισω κειμενου, εχει αντικατασταθει πια απο εμμονες, χοντροκοπια, βουγιουκλακιζοντες ακκισμους, και σχεδον πληρη απορροφηση απο το συστημα το οποιο υποτιθεται οτι κριτικαρει.Ο 11ος Μητσος -δυστυχως- αιχμαλωτισε τους υπολοιπους 10 και πεταξε το κλειδι στον ουρανο των υποληψεων..

enteka said...

γεια!

moody girl, εύχομαι να πείσεις και να έρθεις :)

α μπα? :):)

indicte: ωραία η ανάμνηση απ' τη μπινάλε του 86. κι εγώ δεν πήρα χαμπάρι τίποτα κυρίως γιατί βραχυκυκλώθηκα απ' το πόσα πολλά συμβαίναν ταυτόχρονα (η πιο γελοία δικαιολογία όλων των εποχών). Θα πάω πάντως στο Λιμάνι στο κτίριο παλιών ψυγείων ή κάπως έτσι για 10 περιοχές της πόλης με τη ματιά αρχιτεκτόνων και εικαστικών. μέχρι τις 11/10

ggl: βρίσκω τέλειο αυτό που είπε, όχι απαραίτητα τον ίδιον. ας μη τον συγκρίνουμε με τους 10 μικρούς μήτσους γιατί όντως ο 11ος είναι ο χειρότερος. [θα κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα, αλλά δεν θέλω όλα τα άλλα να έρθουν, καλά είμαι κι έτσι... :):)]

καλή βδομάδα!

greekgaylolita said...

Καλή βδομάδα
ω, ναι!:)

Anonymous said...

Κυριολεκτικά τρέχαμε από εκδήλωση σε εκδήλωση.
Άσε που για πρώτη φορά στην ζωή μου μπήκα τότε στην Ροτόντα, στο Αλατζά Ιμαρετ, στο Παλιό Αρχαιολογικό, στο Βασιλικό Θέατρο, στον Λευκό Πύργο, στις αποθήκες στο Λιμάνι κλπ. κλπ.
Πραγματικά σου λέω μιά άλλη Θεσσαλονίκη.

Ιφιμέδεια said...

Ok μας έχεις όντως εξάψει την περιέργεια!!

Απ'όσα γράφεις με ιντριγκάρησε πολύ η είδηση γιά τη Μαρία Μαρκουλή την οποία συμπαθώ πολύ (τα γραπτά της για την ακρίβεια -δεν την ξέρω την κοπέλα).

Έχω περιέργεια αν αναφέρει έστω και μιά φορά το όνομα του μεγάλου μας έρωτα Bruce Springsteen!

xx

(O Lolita έχει δίκιο γιά το Λαζό...)

Suspect said...

ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα τα ιδια μενουν..

elafini said...

τώρα τελευταία με στοιχειώνει ξανά η Θεσσαλονίκη...με τσίγκλησε και το festival..χμμ..
(είχα καιρό να σε διαβάσω-να διαβάσω γενικώς-και γέμισα πληροφορίες πάλι)

ααα...και το radio favela πολύ ενδιαφέρον..thanks...

καλό απόγευμα

gay super hero said...

Από τα bits and pieces το 1, το 2 και (ειδικά) το 4 είναι όλα τα λεφτά!!!! Το τελευταίο βιντεάκι έχει αποσυρθεί όμως :-(

gay super hero said...

Lolita γεια στο στόμα σου για τον Λαζόπουλο. Couldn't have said it better myself.

Δεν ξέρω για τη Θεσσαλονίκη αλλά πάντως η Μπιενάλε της Αθήνας είναι όλα τα λεφτά!

Aντώνης said...

καλή σεζόν να έχουμε! Ξεκινάω σήμερα με το Δέκα. Ελπίζω σύντομα σε λιγότερο Λαζόπουλο. Ήδη δεν τον παρακολουθώ κι έχω απείρως κουραστεί.

Anonymous said...

είχα το ίδιο feeling κάθε φορά που ξεκινούσε η νέα τηλεοπτική σεζόν. θυμάμαι την πρώτη εβδομάδα καθόμουν σπίτι ειδικά στο prime time για να έχω ολοκληρωμένη άποψη, αν και συνήθως καταλάβαινα τι θα πάει καλά και τι όχι από τα τρειλερ. πλέον έχω βαρεθεί και παρακολουθώ κυρίως αμερικάνικες σειρές. Ώστοσο τηρουμένων των αναλογιών πιστεύω πως διαθέτουμε καλή τηλεόραση

gsus said...

Γεια.
Το τελευταίο βίντεο στο 6 τί ήταν; Το απέσυραν

enteka said...

γεια σε όλους!

gsus, αν σου πω ότι δεν θυμάμαι?!

:)

Anonymous said...

δλδ να αδημονούμε για την 1η Οκτώβρη; Γιατί, περισσότερα από αυτά θα γράφεις; Είναι δυνατόν;

Επίσης αγνοών τη Μπιενάλε.. Τι μου το θύμησες..;

alienlover said...

τα bits and pieces ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΑ!!!!