Wednesday, October 24, 2007

Έντεκα (κρυφές VIP γιαπωνέζικες διαφημίσεις)

kyoto gardens
lost in translation / hidden in kyoto gardens

Σ’ ένα παράλληλο (αλλά υπαρκτό) σύμπαν οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες βγάζουν τρελά λεφτά – σχεδόν στα κρυφά.
Οι Αμερικάνοι σούπερσταρ του Χόλιγουντ διστάζουν να κάνουν διαφημίσεις στη χώρα τους: ο άγραφος νόμος λέει πως έτσι θα έκαιγαν το ίματζ τους – θα έμοιαζε ότι ξεπουλήθηκαν. Είναι περίεργο (και μάλλον αστείο) ότι αυτό συμβαίνει στον παράδεισο του καπιταλισμού – αλλά ας το δεχτούμε.
Για να εξαργυρώσουν λοιπόν τη φήμη τους στα κρυφά, εδώ και δεκαετίες στην μακρινή Ιαπωνία αξιοσέβαστοι σαιξπηρικοί ηθοποιοί διαφημίζουν μαξιλαροθήκες και εναλλακτικές wild chicks προωθούν τα πιο δεύτερα καλλυντικά που υπάρχουν. Και, μετά υπογράφουν «ρήτρες σιωπής» αξίας εκατομμυρίων δολαρίων υποχρεώνοντας τις εταιρίες να μην ανακοινώσουν ποτέ τις συμφωνίες στην Αμερική.

Και έτσι, συνήθως, ό,τι γινόταν εκεί, έμενε εκεί. Όχι πια: το ίντερνετ φέρνει αυτές τις διαφημίσεις σ’ όλο τον κόσμο και, σήμερα, στο enteka.
Είδα εκατοντάδες το Σαββατοκύριακο και το καταδιασκέδασα. Με το γνωστό, τελείως υποκειμενικό μου κριτήριο διάλεξα 11.

1) wham Wham Πετάνε στον αέρα με ψιλοάθλια οπτικά εφέ και τραγουδούν εν μέσω τρομερά χαρακτηριστικών ‘80ς γραφικών και χρωμάτων, για να διαφημίσουν τις κασέτες Maxell [και μάλιστα αυτές των 46 λεπτών!]

2) defaultCATPEX1R Keanu Reeves Διαφήμιση για κάποιου είδους αλκοόλ (Suntori Reserve) με σκηνοθεσία ερωτικού θρίλερ και μουσική υπόκρουση Marc Almond.

3) defaultCAUTW5V0 Hulk Hogan Εξευτελιστικό σποτ για τα air condition της Hitachi.

4) defaultCAXIM12G John Travolta Περίοδος Grease, τρομακτικά κιτς στην πισίνα. Το ποτό λέγεται Tokyo Drink.

5) defaultCAV62YJ4 Michael Jackson ’80s, o Michael, μια κοπέλα και η Suzuki (!) τους. Αφού χορεύουν γύρω απ’ τη Suzuki ο Michael εξηγεί: “Love is My Message.”

6) defaultCATTM6EG Brad Pitt Μια κλασική «είμαι ο Brad Pitt» διαφήμιση για τα Edwin Jeans. Επίσης, ένα τρομερά ματαιόδοξο όνειρό του που διαφημίζει Rolex ρολόγια.

7) defaultCASE0Y0U Andy Warhol Μιλάει γιαπωνέζικα με κλειστά τα μάτια κρατώντας μια έγχρωμη TDK.

8) defaultCATFCXLC Α-ha Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στο απόγειο της ‘80ς δόξας τους οι γιαπωνέζοι τους προσέλαβαν για να διαφημίσουν τα προϊόντα μαλλιών Gatsby.

9) defaultCAQWMTG2 Janet Jackson Για να προωθήσει την Japan Airlines (JAL) η Janet κάνει ότι βρίσκεται στο διάδρομο απογείωσης και χορεύει καθώς αεροπλάνα κοντεύουν να την πατήσουν. Σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής συνειδητοποιούμε ότι όλα αυτά τα έβλεπε σε οθόνη καθισμένη μέσα στο αεροπλάνο, ενώ δεν παραλείπει να μας διαβεβαιώσει: «Yes! JAL!»

10) defaultCAJ2CXTH Boy George Δεν περιγράφεται! Κάποιου είδος αλκοόλ.

11) defaultCAPMFOG2 Tommy Lee Jones Σ’ ένα εστιατόριο ακούει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε, φεύγει και πίνει κάποιου είδους ποτό σε πολύχρωμο gay κουτάκι. (μα πόσα διαφορετικά ποτά έχουν?)
--------

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
madonna2
Big in Japan: Η Madonna στο Τόκιο.
Η Μαντόνα βέβαια δεν έχει αντικαπιταλιστικά κόμπλεξ και μάλλον το παρακάνει με τις διαφημίσεις. Δεν ντρέπεται να διαφημίζει προϊόντα ούτε στη Δύση αλλά ούτε και στην Ανατολή. Ας μείνουμε στην Ιαπωνία.
Το 1987, λίγο μετά το True Blue έκανε μια σειρά διαφημίσεων για τις βιντεοκασέτες της Μιτσουμπίσι [γιαπωνέζικο state-of-the-art, τότε] προωθώντας ταυτόχρονα και τα τραγούδια της. Οι τρεις διαφημίσεις: True Blue, La Isla Bonita και Causing a Commotion.
Το 1991, την εποχή του SEX κάνει μια τολμηρή διαφήμιση στην οποία ακούγεται το Rescue Me και διαφημίζεται κάτι απροσδιόριστο που λέγεται elephant.
Δυο χρόνια μετά, ντυμένη εντυπωσιακή Γιαπωνέζα γυρίζει δύο κλιπ για κάποιου είδους υγρό που λέγεται Tamara: είναι μάλλον οι καλύτερες διαφημίσεις της σκηνοθετικά. Στην μία πολεμά ένα δράκο και στα χέρια της εμφανίζεται μια κρυστάλλινη μπάλα (που μεταμορφώνεται σε ποτήρι γεμάτο Tamara) και στην άλλη είναι δίπλα σ’ έναν ατμοσφαιρικό καταρράκτη με το σπαθί της.
Το 1995 ένα μωρό χαϊδεύει το πρόσωπό της (ένα χρόνο πριν γίνει όντως μητέρα), ενώ παίζει το τραγούδι της Spanish Eyes και διαφημίζονται (μαντεύω) καλλυντικά
Προσπερνάω κάποιες ακόμη για να φτάσω στο 2007. Brillia Mare Ariake, ένα και δύο. Μάλλον ρούχα, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.
---

δείτε επίσης: *Απ’ τη σειρά Friends: το πιο απόκρυφο μυστικό του Joey αποκαλύπτεται και όλοι βλέπουν τη διαφήμιση για ανδρικά κραγιόν που έκανε στην Ιαπωνία.
**Το γύρισμα του
Japanese Commercial με πρωταγωνιστή τον Bill Murrey, απ’ το Lost in Translation της Σοφία Κόπολα. [φήμη: η ταινία βασίστηκε στην εμπειρία του πατέρα της Φ. Φ. Κόπολα, που για να διατηρεί το σοβαρό σκηνοθετικό ίματζ του απέριπτε δεκάδες διαφημίσεις στις Η.Π.Α. ενώ στα κρυφά προωθούσε μάρκες λικέρ στην Ιαπωνία]

11 comments:

Stratos Bacalis said...

Άπαιχτες οι διαφημίσεις!!! Αν θυμάμαι καλά, τις Maxell πρέπει να τις διαφήμιζαν (σε μουσικά έντυπα τουλάχιστον, πχ Billboard) και στην Αμερική. έχω κανα 2 καταχωρήσεις με διάφορους τραγουδιστές απο 80ς Billboard της Maxell (βλέπεις έχω τεράστια συλλογή με οτιδήποτε Olivia Newton-John...το ομολογώ...χεχε)

Marvin said...

Αληθεια, θυμαστε μηπως και την διαφημιση του David Hasselhof για την Express service εδω στην Ελλαδα? Μου φαινεται φιλε εντεκα δεν περιοριζονταν στην Ιαπωνια οι σταρς!

a female Darcy said...

asxeto me diafimiseis..
na proteino entekada ?
11 omorfoteres kinimatografikes travesti...an den to exeis idi kanei...(ean pareis ti voithia tou koinou pantos exo na proteino merikes...)

enteka said...

female darcy: καλό αλλά δεν με εμπνέει, πέρα από το Crying Game δεν μου'ρχεται κάτι. αν τις κάνεις 11 στείλε mail! :)

sandman, ναι οι διαφημίσεις maxell είχαν και κλασικά χρώματα, τις θυμάμαι και σε μουσικά περιοδικά εδώ, όπως Ποπ Κορν.

marvin: έχεις απόλυτο δίκιο. υπάρχουν και αρκετοί που κρύφτηκαν στη χώρα μας... Να ο Hasselhof που αναφέρεις http://www.youtube.com/watch?v=_4IqmSR93ew

:)

YO!Reeka's said...

κλαίω από τα γέλια!!!
ο Χαλκ Χόγκαν όλα τα λεφτά- αν και ο Σβαρτζ έχει και χειρότερες διαφημισεις, και έχει κανει ΠΟΛΛΕΣ!
ΥΓ. τζόι ίτσιμπαν λιπστικ φορ μεν, όλα τα λεφτά

giorgos papalexandrou said...

An thimamai kala to poto pou diafimizei o Keanu Reeves exei to idio onoma me to poto pou diafimizei o Bill Murray sto "lost in translation".
"Suntory time!" pou tou elege ki o skinothetis.
Opws kai na 'xei meta apo afto to post nomizw oti katalava ligo kalitera tin tainia.

giorgos papalexandrou said...

aparadektos gia blogger! epidi den simpathw tin Madonna den diavasa to "ektos sinagonismou" kai molis twra eida oti grafeis pio katw gia to lost in translation kai ton Joey.

kalo vradi apo tin xavri tis gallias

Anonymous said...

όχι ότι έχει σημασία, αλλά πρόσεξες ότι στη διαφήμιση elephant και σε αυτή με το παιδικό χέρι γράφει από κάτω το ίδιο τηλέφωνο? πιθανον να είναι το ίδιο προιόν
(εγώ πάλι, πρώτα τη μαντόνα είδα, χε χε)

erva_cidreira said...

Η πιο πρόσφατη διαφήμιση αμερικανίδας ηθοποιού στην Ιαπωνία εδώ

enteka said...

yoreeka, όντως ο Σβαρτζ έχει κάνει τις πιο πολλές ιαπωνικές διαφημίσεις απ' όλους.

γιώργο, ναι είναι το ίδιο! επίσης αυτό διαφήμιζε και ο κόπολα. χαιρετίσματα στη γαλλία!

α, μπα? αυτό θα πει παρατηρητικότητα!

erva, θενκς!

Anonymous said...

Δεν παίζεσαι...