Monday, February 04, 2008

Έντεκα της Δευτέρας [ίνφο-τζάνκι week]

img926

1) Η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα είναι πολύ συναρπαστική για έναν info-junkie όπως εγώ. Και θα εξηγήσω γιατί.

2) Πρώτα όμως το εξής: μια αγαπημένη ηλικιωμένη θεία (που είναι πολύ της θρησκείας) κάθε Κυριακή γυρνούσε απ’ την εκκλησία και μας πετύχαινε στη ραστώνη του weekend φωνάζοντας με την τραγουδιστή φωνή της: «Καλή εβδομάδα σ’ όλους!» Τις πρώτες φορές κοιταζόμασταν έκπληκτοι μεταξύ μας, μετά συνηθίσαμε: για τους church-goers η βδομάδα αρχίζει την Κυριακή – πράγμα που τυπικά είναι και ακριβές.

3) Πού θέλω να καταλήξω: ότι αν η εβδομάδα ξεκίνησε από χτες είναι ήδη ακόμα πιο συναρπαστική. Ένα μεσημέρι στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου, ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, κινηματογραφικές αναποδιές, πρώτη επίσημη γνωριμία με τους εκδότες, η παραίτηση και η αποδοχή αντικαθιστά την τελειομανία της παρουσίασης, τέ-λει-ες γνωριμίες από τα blogs, παρέα με φίλους παλιούς (και παντοτινούς), ο Συγγραφέας στο πορτ-μπαγκάζ ενός Smart (ή αλλιώς ο Συγγραφέας σε μίνι λιμουζίνα), γρήγορο φαΐ στον ήλιο στο Μοναστηράκι, αγώνας δρόμου για να προλάβουμε το τρένο…

4) Η εβδομάδα του info-junkie λοιπόν… Σήμερα Δευτέρα: το Across the Universe των Beatles θα παιχτεί στο διάστημα. Μέσω περίπλοκης τεχνολογίας ο ήχος του ιστορικού τραγουδιού –που ηχογραφήθηκε σαν σήμερα πριν 40 χρόνια- θα ακουστεί στο βαθύ διάστημα στην κατεύθυνση του North Star, Polaris, (431 έτη φωτός απ’ τη Γη). Ο Πολ Μακάρτνι δήλωσε «Send my love to the aliens», κι η Γιόκο Όνο είπε «I see this as the beginning of the new age in which we will communicate with billions of planets across the Universe». Η NASA, που έτσι θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της, ζήτησε απ’ τους φανς να ακούσουν το τραγούδι σήμερα το βράδυ [2 η ώρα Ελλάδος] τη στιγμή που το Across the Universe θα παίζεται, well, across the universe. [το mp3 εδώ]

5) Αύριο Τρίτη είναι Super Tuesday με εκλογές και βραδιά αποτελεσμάτων [go obama!], ενώ η Τετάρτη είναι trash day: επιστρέφει το Je t'aime μετά τη γέννα της Πάνια (αλλά πλέον νομίζω πως η εκπομπή έχασε το momentum της δια παντός).

6)
(Διάλειμμα για διαφημίσεις.)

7) Την ίδια μέρα [Τετάρτη] είναι η περίφημη συνέντευξη τύπου για τα 3 υποψήφια ελληνικά τραγούδια της Eurovision. Το αστείο όμως είναι ότι τα 2 σημαντικά (Μαρτάκης και Καλομοίρα) διέρρευσαν στο ίντερνετ χτες και αναρωτιέμαι: τώρα θα ακυρωθούν; Δεν άντεξα να μην τα ακούσω, αν και οι ψυχαναγκαστικές μου ροπές μού έλεγαν να περιμένω μέχρι την Τετάρτη. Χτες βράδυ τα κατέβασα κι έχω να πω ότι και τα δύο είναι αρκετά εμπορικά. Δεν περίμενα ότι θα το έλεγα ποτέ, αλλά προτιμώ το τραγούδι της Καλομοίρας (secret combination) – το βρήκα πολύ καλύτερο απ’ του Μαρτάκη.

8) Την Πέμπτη, εκτός απ’ το πάρτι για τα 18 χρόνια του 88μισό, έχουμε και εκλογές στην Ιεραρχία… Η εκκλησία αποδείχτηκε πιο έξυπνη απ’ το Πασόκ κι έκανε αμέσως τις εκλογές πριν βγουν περισσότερες γκρίνιες, φαγωμάρες, απομυθοποιήσεις και κασέτες. Ελπίζω να μη μας βρει κάποιος νέος Χριστόδουλος, και σίγουρα όχι ο ανεκδιήγητος Άνθιμος…

9) Το ΠΣΚ αρχίζει το So You Think You Can Dance (!), αλλά γίνονται και εκλογές για την αρχηγία του Συνασπισμού. Η γνώμη μου για το δεύτερο θέμα: Όλοι ξέρουν ότι όταν είσαι νέος είσαι απερίσκεπτα επαναστάτης και θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο. Θέλεις να προσφέρεις, να είσαι διαφορετικός. Μεγαλώνοντας όμως η επιθυμία να αλλάξεις και να βελτιώσεις τον κόσμο χάνεται, θέλεις συνήθως να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να τα κονομήσεις. Αρχίζεις να συμβιβάζεσαι με χίλιους τρόπους, πράγμα που είναι και λίγο λογικό.

10) Ξέροντας όλα αυτά (που, ναι, είναι ο κανόνας και έχει ελάχιστες εξαιρέσεις), δεν είναι σχιζοφρενικό ότι όλοι οι πολιτικοί που (δια)χειρίζονται τη χώρα είναι από 50 έως 80 ετών; Ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι δεν είναι και τόσο καλός, είναι στο στάδιο πριν την αναπόφευκτη διάβρωση, πριν τους συμβιβασμούς. Τώρα πρέπει. Τώρα που ακόμα θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Τώρα, που δεν τον νοιάζουν οι προσωπικοί συμβιβασμοί (οι αναμενόμενοι καθώς θα μεγαλώνουμε) και ακόμα δεν αποζητάει μια ζεστή αγκαλιά (και καρέκλα) στο Πασόκ. Ο Φώτης Κουβέλης είναι απ’ τους πιο αξιόλογους πολιτικούς, αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα η ώρα είναι Τώρα.

11) Και, τέλος αυτή την εβδομάδα, ένα αγαπημένο μου πρόσωπο αρχίζει ένα δύσκολο ταξίδι: θα είμαι δίπλα της και θα την βοηθήσω με κάθε τρόπο να σκίσει, να τσακίσει τον εχθρό και να επιστρέψει καθαρή, υγιής και πιο ευτυχισμένη από ποτέ. :):):)
-------------------------------------------

*ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ

Το ομορφότερο τραγούδι του κόσμου
(according to Me)

Είναι αστείο να ανακαλύπτεις το ωραιότερο τραγούδι του κόσμου (για σένα και μόνο, έστω) να το ακούς μερικές φορές νιώθοντας ότι είσαι στον παράδεισο και μετά, για πέντε-δέκα χρόνια όχι μόνο να μην το ξανακούς, αλλά να ξεχνάς τελείως ακόμα και την ύπαρξή του!



Έπεσα τυχαία πάνω στο Mysteries των Beth Gibbons και Rustin Man ψάχνοντας ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών στο Later with Jools Holland (που προχτές γιόρτασε τις 200 εκπομπές).

Είναι δυνατόν να το είχα ξεχάσει; Να μην το είχα κατεβάσει τότε στο Λονδίνο; Η ζωή (και το ίντερνετ) κρύβουν υπέροχες εκπλήξεις όταν δεν το περιμένεις. Εν αναμονή του νέου δίσκου των Portishead αφιερώνω κάπου συγκεκριμένα το πιο όμορφο τραγούδι του κόσμου – και στις δύο youtube εκδοχές του. [Πάνω η live εμφάνιση στο Later και κάτω το βίντεο κλιπ.] Συστήνω την ακρόαση και των δύο.



God knows how I adore life
When the wind turns on the shores lies another day I cannot ask for more
And when the time bell blows my heart and I have scored a better day
Well nobody made this war of mine
And the moments that I enjoy
A place of love and mystery, I'll be there anytime
Oh mysteries of love where war is no more, I'll be there anytime

And when the time bell blows my heart and I have scored a better day
Well nobody made this war of mine
And the moments that I enjoy
A place of love and mystery, I'll be there anytime
Mysteries of love where war is no more, I'll be there anytime

22 comments:

Stratos Bacalis said...

Υπέροχο τραγούδι, μπράβο που το έβαλες! Τρελλή αναμονή Portishead, έχω υλικό αν θες, στείλε mail.
Θα είσαι στο πάρτυ? Εμείς μάλλον ναι, να σε δούμε εκεί.
Και πολλές ευχές για την μάχη του αγαπημένου προσώπου σου:είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά!!! Κουράγιο και το κεφάλι ψηλά!

Ζήτω Τα Λαϊκά Κορίτσια said...

μιλώντας για Beth Gibbons
.. έχω κολλήσει με αυτό...
http://www.youtube.com/watch?v=PBn0mD6HzDg

cobden said...

Γεια!
Συμφωνώ μαζί σου για Καλομοίρα!
Συμφώνω (εν μέρει) για Ομπάμα!
Διαφωνώ για Τσίπρα!

PS Το ξεκίνησα το βιβλίο!Εντυπώσεις πολύ σύντομα :)

ZlatkoGR said...

Obama, Τσίπρας και Καλομοίρα ftw! (δεν το φανταζόμουν ποτέ πως θα έβαζα αυτά τα 3 ονόματα μαζί στην ίδια πρόταση!)

enteka said...

sandman, σ' ευχαριστώ! ναι, τώρα που το ξανάκουσα, νομίζω ότι θα μπορούσα να το είχα εξυμνήσει και περισσότερο.

οι δύο εκδοχές έχουν και μια μικρή (αλλά καθοριστική) διαφορά. Στο album version (το βίντεο-κλιπ) δηλαδή υπάρχουν και αιθέρια backing vocals,ενώ στο λάιβ όχι.

[Πάντως, ενώ μ' αρέσει πολύ η φωνή της με τους Portishead, μ' αρέσει ακόμα περισσότερο στο Mysteries, που δεν κάνει όλα τα φωνητικά κόλπα της]

ζητω τα...: τέλειο! ωραία ανακάλυψη. περιμένω πώς και πώς τον δίσκο τους, chinese democracy το 'χουν κάνει κι αυτοί.

cobden: :):):)

zlatko, οκ, έχω κάνει και πιο ακραίους συνδυασμούς... Καλή βδομάδα!

Zpi said...

Οντως οι παπάδες φέρθηκαν πιο έξυπνα...
Gibbons και ξερό ψωμί. Για χάρη της ξανα αγόρασα cd μετά από αποχή τριών χρόνων την εποχή του Napster. Αχ θα με κάνεις να ξεαραχνιάσω τα παρατημένα μου cds :)
Καλή εβδομάδα

νατασσΆκι said...

πολύ καλό πρόγραμμα εβδομάδας!
:)
(που άρχισε χθες, εξαιρετικά!)
(κι εμείς χαρήκαμε)
κι από μένα πολλές ευχές για το αγαπημένο σου πρόσωπο.

Καλημέρα
:)

Ιφιμέδεια said...

Μόλις γύρισα Έντεκά μου και έχω σκάσει που δεν τα κατάφερα να έρθω :((

Όπως πάντα συμφωνώ σχεδόν με ό,τι γράφεις, αλλά διαφωνώ στον Τσίπρα. εν μέρει τουλάχιστον. Δηλαδή συμφωνώ ότι η ηλικία είναι σημαντικό συν, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Εννοείται ότι άκουσα κι εγώ τα τραγούδια της Γιουροβίζιον, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε κανένα από τα δύο ιδιαιτέρως. Ίσως το secret combination (έχουν να γίνουν λογοπαίγνια με το κομπινεζόν...) λίγο περισσότερο όντως. Λες η Χρύσπα να κάνει διαφορά;

Δεν ήξερα για το Ζετεμ (αυτό είναι ορθογραφία!). Μόνο ο Σταυρόπουλος μπορεί πλέον να σηκώσει τα νούμερα αυτής της εκπομπής (και κάθε άλλης for that matter).

ελπίζω να ξανακατέβεις σύντομα -ή να ανέβω εγώ...

greekgaylolita said...
This comment has been removed by the author.
greekgaylolita said...

Χεχε,κρυβε λογια υβριδικη διασταυρωση Andy Warhol με μια ντινοηλιοπουλικη αυρα και ολα αυτα μιξαρισμενα με ενα σαλονικιο touch of Lewis Caroll on acid;)
[τα φιλια μου και ολη μου τη θετικη ενεργεια στη φιλη σου.τυλιχτε τη μεσα σ'ενα ποιητικο παγανιστικο κουκουλι χειμαρρωδους αγαπης και απροσμετρητης φιλιας καθως θα διασχιζει τα δυσβατα τοπια,μεχρι η νυχτα αμεριμνα να μηδενιστει και το καινουριο φως να ξαναζεστανει το μελαγχολικο αποβαρο του πονου]

Miss Anthropy said...

The back seat of my Smart (mini-limo) will always be available for you babe! πέρασα υπέροχα εντεκούλη μου αυτό το Σ/Κ μαζί σας, ακόμα και με τις μικρές αναποδιές...I miss you guys already...Η έκθεση αν και χαοτικά υπέρoxη νομίζω ότι θα αποφέρει περισσότερες επαγγελματικές απολαύσεις στο εγγύς μέλλον... I will always be by your side, especially now, through this tough time, send all me love and strength to her...Ο Oscar και ο Ziggy αναρωτιούνται που πήγαν αυτοί οι καλοί θείοι που ήρθαν και έφυγαν τόσο γρήγορα και νιαουρίζουν γοερά για να ξανάρθουν...I love you my eternal friend...

deadendmind said...

Πολύ ωραία άρχισε αυτή η εβδομάδα πράγματι! :-)

Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία κι ελπίζω να τα ξαναπούμε και στην έδρα σου!

ΥΓ1. Thanks για τα όμορφα βιβλία, τις όμορφες εικόνες, τα όμορφα τραγούδια και τις Δευτεριάτικες πληροφορίες.
ΥΓ2. Κάτι που σκεφτόμουν σήμερα σχετικά με το Νησί. Η φάση με τον καβγά και το "θα σου σκίσω την αφίσα του Μπάτμαν" μου θύμισε τόσο πολύ τους τρελούς τσακωμούς με τον αδερφό μου. Γελούσα σαν χαζό διαβάζοντάς το...

(Δάφνη)

enteka said...

zpi: απ' ό,τι θυμάμαι είναι εξαιρετικός δίσκος (και το tom the model τραγουδάρα επίσης).

νατασσάκι: εγώ να δεις!! καλή ανάγνωση :)

ιφιμέδεια, κι εγώ ελπίζω να βρεθούμε σύντομα, πολύς κόσμος (και bloggers) ήθελε να σε γνωρίσει! για τον τσίπρα: προφανώς πρέπει να συμφωνείς και με την πλειονότητα των απόψεων κάποιου "νέου" ώστε να νιώθεις την αισιοδοξία που περιέγραψα. Γιατί, ας πούμε, κι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μια άλφα νεανική ορμή, αλλά σίγουρα δεν ταιριάζει με την νεανική επαναστατικότητα που είθισται να υπάρχει - δεν θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αντίθετα, θέλει να τον κρατήσει ίδιο (ή να τον γυρίσει στο παρελθόν).

ggl, χίλια ευχαριστώ για το καλύτερο σχόλιο που έχω λάβει ποτε.

cruella: φιλιά σε όσκαρ και ζίγκι (και σε σένα)

deadend mind, πολύ χάρηκα! τα ξαναλέμε :)

Ιφιμέδεια said...

Να γνωρίσουν εμένα;
Μουά;
(με ύφος και φάτσα Miss Piggy).

(ζήλεψα το σχόλιο του ggl! Οξυδερκές και ευφάνταστο!)

enteka said...

ναι, εσένα (cobden, ggl, δημήτρης-πρώην urbane71)

elafini said...

το τραγούδι πολυ΄όμορφο...κιαφού δεν κατάφερα να έρθω στην παρουσίαση, σου χαρίζω το δικό μου αγαπημένο (τελευταία)

το τραγούδι του μικρού πρίγκηπα

Spyros_VJ said...

κλαψ-λυγμ, όταν έφτασα στο περίπτερο της έκθεσης (συν γυναιξί και τέκνοις) μόλις που είχες φύγει.

Ωραίο ποστ!

Ιφιμέδεια said...

Αυτό θα πει σουξέ στους άνδρες!!


(τίναγμα μαλλιού αλά miss Piggy πάλι!)

Unknown said...

Καλώς σε βρίσκω Εντεκα....

χάθηκα λίγο μέσα στο σπίτι σου ...

δεν ήξερα που να πρωτοκοιτάξω...

πολύ εύστοχο το πρώτο μέρος της ανάρτησης!

φιλιά

_Κυβέλη_

enteka said...

ελαφίνι, θενκς!!

σπύρο, άλλη φορά :)

ιφιμέδεια, λολ

κυβέλη δραγούμη, σ' ευχαριστώ. τέλειο ψευδώνυμο (ή μήπως δεν είναι ψευδώνυμο??)

WinterAcademy said...

κι από μένα επίσης καλή τύχη στο βιβλίο σου, στο αγαπημένο σου πρόσωπο [και στο άλμπουμ των portishead θα πρόσθετα επίσης..]

gay super hero said...

5) Ο Ομπάμα είναι μία σαπουνόφουσκα. Αν γίνει υποψήφιος, οι ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν το πάρτι της ζωής τους.Ελπίζω στο κόμμα του να το καταλάβουν πριν να είναι αργά.

8) Εγώ πάλι θα προτιμούσα να έβγαζαν έναν σεσημασμένο φασίστα όπως ο 'Ανθιμος. Ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας θα γίνει πολύ δυσκολότερη υπόθεση αν στη θέση του ιεράρχη βρεθεί κάποιος μετριοπαθής και δημοφιλής.

9) Η ηλικία του Τσίπρα με αφήνει παντελώς αδιάφορο (και ζούμε σε μια εποχή που ο κανόνας είναι οι νεότεροι να είναι πολύ πιο συμβιβασμένοι από τους μεγαλύτερους). Το μυαλό του όμως με γοητεύει (το αυτό και για τη Χίλαρυ). Απόδειξη ότι είναι ίσως η μοναδική περίπτωση πολιτικού που διαθέτει πραγματικό χιούμορ!

10) Νομίζω ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που οι επιφανείς πασόκοι θα αρχίσουν να αναζητούν καρέκλα στον Συνασπισμό. 'Αννα μ'ακούς; :-)