Monday, December 15, 2008

Έντεκα της Δευτέρας [πρόχειρο]

img510


1) Τελείως αναμενόμενο - αλλά και πάλι εξοργιστικό: Στα μαλακά οι αστυνομικοί για την υπόθεση της ζαρντινιέρας: εξαγοράσιμες ποινές, αναστολές και τελικά Κανένας στη φυλακή. Ελπίζω μόνο πως δεν θα συνεχίσουν να "υπηρετούν" στο σώμα ε;

(Εν τω μεταξύ ο Κύπριος φοιτητής είναι κατηγορούμενος κι από πάνω, για "αντίσταση κατά της αρχής"...)

2) Απ’ όλα όσα έγιναν -και συνεχίζονται να γίνονται- αυτά που αυτή τη στιγμή μου έχουν μείνει είναι: το κάψιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου (που με το παιδικό μου μυαλό το βρήκα χοντρό), το καμένο (προφητικό) περίπτερο του προπροηγούμενου ποστ, το πόσο άχρηστη είναι η κυβέρνηση, οι συγκινητικές εικόνες συμπαράστασης σε χώρες μακρινές όπως η Αργεντινή, τα λουλούδια μαθητών στους αστυνομικούς, η βολική αφέλεια μερικών που πιστεύουν ότι ένα κόμμα ελέγχει τα πάντα.

3) Επίσης: το ότι ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχει παραιτηθεί κανείς, η ενημέρωση απ’ το ίντερνετ, όλα τα κείμενα που έβαλα στο προηγούμενο ποστ, το «Κάποτε λέγαμε: Αυτό θα μπορούσε να ήταν το παιδί μου – τώρα λέμε: Αυτό θα μπορούσε να ήταν το μαγαζί μου!», τα email φίλων Ελλήνων που ζουν έξω και νιώθουν ότι έχασαν την επανάσταση (!), ο Υπουργός στα μπουζούκια και στο γήπεδο, ο Κούγιας δε θα μου μείνει ελπίζω, η συσσωρευμένη οργή, οι θεωρίες συνομωσίας, τα ψέματα του δολοφόνου για την διαγωγή του Αλέξανδρου στο σχολείο.

4) Πιο πολύ όμως θα μου μείνει ένα και μόνο ρεπορτάζ του Αντέννα με την αντίδραση των «νοικοκυραίων» στα ΜΑΤ. Μεγάλοι άνθρωποι, κάποιοι απ’ αυτούς σίγουρα συντηρητικοί, πίνουν τον καφέ τους σε καφετέριες όταν τα ΜΑΤ πετούν χημικά σε διαδηλωτές. Οι Νοικοκυραίοι σηκώνονται κι αρχίζουν να αποδοκιμάζουν τα ΜΑΤ: «Ο κόσμος σας βρίζει» τους φωνάζουν και τους γιουχάρουν. Και στο τέλος, αυτοί οι φιλήσυχοι κατά τα άλλα άνθρωποι, (που συνήθως επέλεγαν να μένουν απέξω και να παρακολουθούν απ’ την άκρη κάνοντας «τσκ, τσκ, τσκ») καταφέρνουν να διώξουν τους έκπληκτους αστυνομικούς απ’ την περιοχή.

5)
Να και το βίντεο

6) Και μια, μάλλον εξοργιστικά απλοϊκή, θεώρηση του θέματος από τον Μητροπολίτης Καλαβρύτων, ως σχόλιό του στην επιστολή φίλων του Αλέξη που του έστειλε κάποιος στα σχόλια: Η Γενηά όμως του Αλέξη, αντίθετα, σήμερα τά εχει όλα, αλλά δεν έχει ευτυχία! Ο Αλέξης ήταν παιδί πλουσίας οικογενείας καί καλομαθημένο! Πήγαινε σε σχολείο ιδιωτικό. Είχε επάρκεια αγαθών! 'Ενα μόνο του έλειπε: Ο Χριστός, η πίστη στο Χριστό καί η ελπίδα, που χαρίζει ο Χριστός σ' αυτούς που Τον ακολουθούν. Αυτό λείπει και από όλα σχεδόν τά νέα παιδιά της εποχής μας. Γι' αυτό, θα έλεγα, ότι το πρόβλημα της Κοινωνίας μας σήμερα δέν είναι οικονομικό, είναι ηθικό. Διώξαμε το Χριστό από τήν οικογένεια, από το σχολείο, από την καθημερινή ζωή από τη σκέψη μας, από την καρδιά μας! (!!!) http://mkka.blogspot.com/2008/12/blog-post_09.html

7) Άλλο θέμα: Πέρασε σε δεύτερη μοίρα η μπλογκοψηφοφορία για τα άλμπουμ της χρονιάς που διοργανώνει ο gone4sure με τη συμμετοχή 50 bloggers. Συνεχίζεται όμως - κι έχει πολύ ενδιαφέρον. Πολλοί έχουν κάνει εκπληκτικά (και γεμάτα φαντασία ποστ) για την αντίστροφη μέτρηση των 20 αγαπημένων τους άλμπουμ. Ένας όμως ξεχώρισε στα μάτια μου: Ο Μιχάλης Ε. του blog StereoNova. Για κάθε ξεχωριστό ποστ του (στο οποίο παρουσιάζει τον κάθε δίσκο) έχει φωτογραφίσει ανθρώπους της πόλης και της καθημερινότητάς του να κρατούν τα αντίστοιχα cd. Μια φαρμακοποιός και η βοηθός της, ένας ταμίας κινηματογράφου, δυο καθηγητές, μια μαθήτρια της Τρίτης δημοτικού, όλοι εικονογραφούν τα ποστ με την αντίστροφη μέτρηση, και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

8) Το Σάββατο η αντίστροφη μέτρηση τελειώνει και τα 50 blog θα φτάσουν στο Νο1 τους, εκτός από μερικά που το Σάββατο θα παρουσιάσουν όλη τη λίστα με τη μία. Σήμερα, από τη δική μου λίστα, θα αναφέρω τις θέσεις 20-12 , ώστε το Σάββατο να παρουσιάσω τα Έντεκα (φετινά άλμπουμ που άκουσα πιο πολύ).

9) Λοιπόν: στο 20 βάζω τον δίσκο των B-52s γιατί ήταν πιασάρικος και παλιομοδίτικα ποπ. Στο 19 είναι ο νέος δίσκος των Killers: θα ήταν και ψηλότερα όμως με ξετρέλαναν μόνο τα 3 πρώτα τραγούδια. Στο 18 ο δίσκος του Tricky γιατί πέρα από καλός μου θύμισε άλλες εποχές. Στο 17 ο δίσκος των Enigma, ο οποίοι είναι ένα από τα δεκάδες Ένοχα Μυστικά μου. Στο 16 ο δίσκος της Μόνικα. Στο 15 ο δίσκος των Ladytron που πάντα κάνουν ατμοσφαιρικές μελωδίες (εδώ πιο σκληρές από ποτέ). Στο 14 ο δίσκος του Snoop Dogg γιατί είναι ο Snoop Dogg. Στο 13 ο δίσκος των Goldfrapp, γιατί ήταν μια όμορφη επιστροφή προς το δρόμο του Felt Mountain.

10) Και, τέλος, μια ανάσα πριν το Τοπ11, στο νούμερο 12 ο δίσκος της Madonna. To Hard Candy είναι ταυτόχρονα και το Νο1 μου στις απογοητεύσεις της χρονιάς. Φλύαρο και γεμάτο δήθεν προοδευτική βαβούρα δικαίως απέτυχε παγκοσμίως –και κυρίως στην Αμερική για την οποία και φτιάχτηκε. Ήταν ο μόνος δίσκος της εδώ και 25 χρόνια που χρειάστηκε να τον ακούσω τόσες φορές μέχρι να τον συνηθίσω και να μου αρέσει κάπως, τόσο ώστε τελικά να μπει στο Τοπ20 μου αλλά όχι στο Τοπ11. [To Σάββατο τα υπόλοιπα.]

11) Τα blog που ψηφίζουν μέχρι το Σάββατο, μέχρι δηλαδή να βγουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και να έχουμε το συνολικό Τοπ20, είναι τα παρακάτω:
dustroad, lkrory21, Aggelos, Stratos, Schottkey, Homo Ludens, Thod, Killah, T-drom, Antiparos-blog, Fantasmenios, Indictos, Mixalis E, kapetank, Kostas K, No Heathen, Depecher, Zeugolator, dimhap, Elafini, Mitrelino, Fotis Vallatos, Gsus, Jangel, Profylaktiko, Bug In The City, Greg, Fuzzyburlesque, Long Medley, Silent Crossing, Twee, Mimis, J.McManus, mictsant, flp, Laviebohemie, Paraffine, Impressed guy, Bolek, Chemical Robert, Cartoon Dandy, Dumb Dog, Dark Tyler, A Pagan Place, mhulot, Enteka, River Pheonix, mouxlaloulouda, Vencerem, Vague Tourist, Another Day Full Of Dread

img510a

------------------------------------------------------


*ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ


ocsubig
o πρωινός ήλιος πάνω απ' τον Ατλαντικό

Anne Clark - The hardest heart

Ο πρωινός ήλιος ξεδιπλώνει την χρυσαφένια μέρα και μια καινούρια ζωή αρχίζει, κάθε πρωί. Και, τότε ακόμα και οι σκληρότερες καρδιές μαλακώνουν.

[Τόσο απλοί στίχοι για να πουν κάτι τόσο σημαντικό. Η συνεργασία των Blank & Jones με την Anne Clark έβγαλε ένα αριστούργημα. Ή μάλλον δύο. Την dance και την chill out εκδοχή. Πρέπει κάποιος να έχει ακούσει τη μία για να εκτιμήσει την άλλη. Θυμάμαι πως αυτό το τραγούδι (η αργή εκδοχή συγκεκριμένα) με συντρόφεψε και μου έδωσε κουράγιο στο στρατό. Όταν μας ξυπνούσαν έβαζα κατευθείαν στα γουώκμαν την κασέτα, κοιτούσα απ’ το παράθυρο τον ήλιο να ανατέλλει και ήμουν ανέλπιστα ευτυχισμένος. Και αισιόδοξος. Και αντί για μαλθακός (που είναι η φυσική μου κατάσταση) ένιωθα λες και ήμουν φτιαγμένος από ατσάλι.
Ξαναθυμήθηκα το τραγούδι όταν είδα το -επικοινωνιακό και συμβολικό έστω- μεγαλείο ψυχής μαθητών που προσπαθούσαν να αγκαλιάσουν τα ΜΑΤ, που τους πρόσφεραν μπουκέτα με λουλούδια, που τους μιλούσαν. Each angered fist uncurl / Caress the hardest heart: πόσο ταιριάζει αυτό με την εικόνα της κοπέλας που έδινε ένα λουλούδι στον αρχιφύλακα ενός τμήματος. Αυτός έκανε ότι δεν την έβλεπε, μιλούσε στο τηλέφωνο, κοιτούσε αδιάφορος. Caress the hardest heart λοιπόν – κι ας μη βγει τίποτα.]


slow

Let the morning sun proclaim
the light of the world.
Let the golden day unfurl
on every way - on every hill

Each angered fist uncurl
Caress the hardest heart
stir the sleeping earth
each stone - each blade of grass

The soul of the world ignite
a brand new day
let the morning sun proclaim
a brand new start


fast

*η Anne Clark (που την Παρασκευή παίζει στη Θεσνίκη και το Σάββατο στην Αθήνα) επέστρεψε με νέο κανονικό δίσκο μετά από 13 χρόνια. Ο δίσκος περιέχει και μια νέα, τρίτη εκτέλεση του Hardest Heart.
.
.
33a
(Όπυ Ζούνη: 1941 – 2008)

17 comments:

fieryfairy said...

το παιδί λέει δεν ήταν καλός μαθητής...άρα τι; καλά κάναμε και τον σκοτώσαμε; το σκέφτομαι και φουντώνω.

είμαι κατά της θρησκείας αλλά υπέρ της πνευματικότητας. δυστυχώς, στην Ελλάδα η πνευματικότητα είναι κι αυτή μονοπώλιο της εκκλησίας

Anonymous said...

on the contrary, i find that christmas trees look far better ablaze (http://pretexts.blogspot.com/), esp. the one in Syntagma Sq.

Nikos Fotakis said...

Μπράβο - κι εγώ ήθελα να σχολιάσω τις φωτογραφίες του Stereo Nova και συνέχεια το αναβάλλω. Είναι θαυμάσιες!

gay super hero said...

Περπατώντας στο κέντρο την Τρίτη μετά τα επεισόδια είδα τη βιβλιοθήκη της Νομικής ολοσχερώς καμμένη και τα βιβλιοπωλεία με τις βιτρίνες σπασμένες και τα αποκαϊδια των βιβλίων πεταμμένα στα πεζοδρόμια. Ανοίγοντας διάφορα μπλογκ και εφημερίδες διάβασα ότι όλα αυτά είναι υγεία και αποδεικνύουν ότι οι νέοι δεν έχουν παραιτηθεί αλλά "αντιστέκονται στην αποχαύνωση"(!!!) Επιπλέον έμαθα ότι η πραγματική τραγωδία ήταν το γελοίο πλαστικό έλατο του δήμου στο Σύνταγμα (που στο κάτω κάτω ήταν η μοναδική ενέργεια που είχε κάποιο συμβολικό φορτίο). Και αυτό σε μία πόλη που πέρσι έχασε χιλιάδες πραγματικά έλατα στις φωτιές.

Δεν με ενδιαφέρει να σχολιάσω τίποτα πλέον. Έχουμε την παρακμή που μας αξίζει.

enteka said...

anonymous (& gay super hero), ήταν τόσο δυνατός ο συμβολισμός του καψίματος του δέντρου που γι' αυτό, στην παιδική πλευρά του εαυτού μου, προξένησε τόση δυσαρέσκεια (στην ενήλικη πλευρά μου προξένησε απόλαυση). Για το κάψιμο βιβλίων κλπ και για ζημιές κλπ τα 'χω πει.

fieryfairy, συμφωνώ..

mr. arkadin: μα, είναι για περιοδικό τέτοια παρουσίαση (hint)

Α, μπα? said...

δυσκολεύομαι πολυ να σχολιάσω τα γεγονότα περιεκτικά και λέγοντας αυτό που πιστεύω, αλλά εσύ μπορείς.

για το δέντρο δε λυπήθηκα πάντως...

Anonymous said...

Στα πλαίσια του να δημιουργήσω κλίμα κατάθλιψης στους γύρω μου, υπενθυμίζω ότι οι αστυνομικοί της ζαρντινιέρας άσκησαν έφεση, που σημαίνει ότι οι ποινές μπορεί να γίνουν πολύ χαμηλότερες εώς και αθωοτικές, συν του ότι μέχρι την έφεση μπορεί να βγεί κανά αθωοτικό βούλευμα και το όλο γεγονός να θεωρηθεί λήξαν.

aura voluptas said...

Ευχαριστούμε για την Anne Clark . A lot !

Γιατί έχω την αίσθηση πως όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης ? Κι αυτή θα είναι μόλις ξεκινήσουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των μαθητών ? Να δούμε αν την επαναστατικότητα θα τη φάει η γαλοπούλα τελικά ...

Αν μείνει μέσα στο μυαλό τους έστω και λίγη ουσία από όλο αυτό που συνέβη, τότε ίσως και να γίνουν καλύτεροι πολίτες από εμάς . Μακάρι .

Λολ για το mkka !

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας

Υ.Γ. Για τo Hard Candy etc : Σωστόόός !

head charge said...

Κυκλοφορεί: φέτος μπορεί να μην είχαμε το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης, είχαμε όμως σίγουρα το φωτεινότερο.

Anonymous said...

anne clark αγαπημένη!!! Το live της θα είναι εκπληκτικό! Το τελευταίο της album (όπως και όλα τα παλιά της) το έχω καρακαταλιώσει!!!)
;-)
inspectorgadget

Anonymous said...

προς ανώνυμο προηγούμενου κομεντ.

αν εννοείς "εξυπνάδα" τη πρόταση μου να σας ρίξω μολότοφ στο κώλο είσαι λάθος. ήταν απλά μια "έξυπνη πρόταση".

αν με αποκαλείς "έξυπνο" επειδή διαπίστωσα κ σχολίασα με έξυπνο τρόπο το γεγονός ότι οι επισκέπτες αυτού του μπλογκ είναι αδερφάρες του ελέους που τους ενδιαφέρει περισσότερο τι μυρωδιά έχουν οι κλανιές της Μαντόνα από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είσαι σωστός κ δέχομαι το κοπλιμάν σου.

enteka said...

ό,τι θέλουν ας λένε οι άλλοι επισκέπτες αυτού του μπλογκ! Δε χρειάζεται να αρπάζεσαι. Τα σχόλια τα έχω ανοιχτούς για όλους, και γι' αυτούς - αλλά και για σένα.

(someone interested in everything΄- όπως είναι ο υπότιτλος του blog)

enteka said...

[Και κάτι τελευταίο, επειδή καταλαβαίνω το σκεπτικό σου ("εδώ ο κόσμος καίγεται..."), θέλω να πιστεύω πως παρόμοια μηνύματα αφήνεις και σε άλλα μπλογκ ή φόρουμ εκεί που, ας πούμε, οι str8 σχολιαστές τέτοιες ώρες μπορεί να ασχολούνται με τις μεταγραφές ή τις νίκες της μιας ομάδας ή της άλλης...]

Καλησπέρα :)

enteka said...

head charge: η πλάκα είναι πως, αν κατάλαβα καλά, το ξαναέκαψαν χτες!

α,μπα, τα παραλές ;)

anon, έχεις δίκιο για το εφετείο... Να δούμε, αν αθωωθούν τότε θα το μάθουμε;

inspector gadget, συμφωνώ, είναι πολύ καλή η Anne Clark! Εγώ ετοιμάζομαι, σε λίγες ώρες είναι η συναυλία. Εσύ όμως δεν επιτρέπεται να πας! Για τιμωρία θα σκέφτεσαι 24/7 την εξέγερση και θα πας στη συναυλία στα Προπύλαια! ;);)
(Πράγμα που δεν είναι και κακή ιδέα, αν δεις το line-up).

aura voluptas: Νομίζω ότι πολλά καλά θα μείνουν απ' την εξέγερση. (Τίποτα βέβαια δεν θα αναπληρώσει το θάνατο.) Η αλλαγή όμως δεν πρέπει να γίνει μόνο στους μικρούς (ηλικιακά μιλώντας), εκεί έχει ήδη γίνει. Τόσες μέρες έχουν περάσει και οι "μεγάλοι" προσπαθούν να κλείσουν τη συζήτηση - ενώ καμία λύση δε δόθηκε, σε τίποτα. Μόνο τα επικοινωνιακά τρυκ, μόνο τα γκάλοπ τους νοιάζουν. Αν κάτι αλλάξει από την κοινωνική εξέγερση, μακάρι να είναι αυτό.

:)

Anonymous said...

kalhmera enteka!exw periergeia na dw to simerino top 10 sou

pragmatika omws tremw sti skepsi oti meta tis giortes tha exei xathei 'kati'..skepsou oti eimai mono 18 kai omws aisthanomai(tous teleftaious mines kai me apokoryfwma tis dyo teleftaies vdomades) oti synteleitai gyrw mou mia simantiki allagi..kai de thelw na stamatisei..

Anonymous said...

xaxaxaxa!!! :-)
inspectorgadget

ritsmas said...

Eyxes polles, kati tha klepho apo to yliko ayto...den peirazei, giortes einai ...filia