Monday, April 27, 2009

Έντεκα της Δευτέρας [ΚΥ 78]

img007

1) ΚΥ 78 γράφει στο εξώφυλλό του ο νέος δίσκος των Κόρε Ύδρο (του γκρουπ που δεν δίχασε τους κριτικούς) που μόλις κυκλοφόρησε - τη Μεγάλη Βδομάδα. Ο τίτλος είναι "Όλη η αλήθεια για τα παιδιά του '78" [και ένα απ' αυτά είμαι κι εγώ.]

Αν και είναι τεράστιος σε διάρκεια (και προς το τέλος κάνει ίσως μια κοιλιά) πρόκειται για ένα εικαστικό αριστούργημα, μουσικό, ποιητικό, οπτικό. Κρατάει -και αναμασάει ηδονικά- όλα τα καλά στοιχεία των προηγούμενων δίσκων τους αλλά τα πάει ένα βήμα παραπέρα.

Είναι βέβαια ψέμα, αλλά μερικές φορές νιώθω πως το μουσικό σύμπαν των Κόρε Ύδρο αποτελείται από μία μελωδία, από μία κεντρική ιδέα. Μέσα σ' αυτήν την επαναλαμβανόμενη ασφάλεια γνώριμων ήχων και προβλέψιμα απρόβλεπτων σκέψεων οι παραλλαγές είναι άπειρες - και η ζεστασιά που προσφέρουν μοναδική. Όσο για την παραγωγή, δεν έχω λόγια, είναι πραγματικά απίστευτη.

Τα τελευταία χρόνια οι νέοι δίσκοι των αγαπημένων μου καλλιτεχνών με ψιλοαπογοητεύουν με μαθηματική ακρίβεια - ο ένας μετά τον άλλο. Δεν περίμενα ότι οι Κόρε Ύδρο θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τόσο καλό, σχεδόν όσο ο προηγούμενος καταπληκτικός δίσκος τους (Φτηνή Ποπ για την Ελίτ).

Απίστευτο, κι όμως τα κατάφεραν.

MUS_213239

2) Τα δύο διαστημόπλοια της αποστολής STEREO έχουν εισέλθει σε μια μυστηριώδη περιοχή του διαστήματος, για να αναζητήσουν τα κατάλοιπα ενός αρχαίου πλανήτη που κάποτε στρεφόταν γύρω από τον Ήλιο όχι πολύ μακριά από τη Γη. Αν μπορέσουν να βρουν κάτι, θα μπορούσαν να λύσουν ένα μεγάλο αίνιγμα - την προέλευση της Σελήνης. (Δεν είναι επιστημονική φαντασία)

3) O Dan Brown είναι, λέει, μια μηχανή γραψίματος. Έγραφε με άνεση το ένα στερεοτυπικό μυθιστόρημα μετά το άλλο, όλα με θρησκευτικές ή πολιτικές συνομωσίες, όλα γεμάτα με εύκολα και προβλέψιμα (αλλά συναρπαστικά σε ένα βαθμό) κλισέ.
Αυτό που με ιντριγκάρει εμένα όμως (και δεν αναφέρεται συχνά) είναι ότι μετά την τεράστια παγκόσμια συγγραφική του επιτυχία με το Da Vinci Code που κυκλοφόρησε το 2003, ο Νταν Μπράουν δεν κυκλοφόρησε τ.ί.π.ο.τ.α.
Υποθέτωντας ότι ο Μπράουν έχει ένα ταλέντο και μια ευκολία στο να βγάζει τέτοιου είδους βιβλία με τη σέσουλα (το ένα μετά το άλλο τα έβγαζε μέχρι και τον Κώδικα ΝτΒ.) η σιωπή του μου έκανε πάντα εντύπωση.

Από το 2003 έχουν περάσει έξι χρόνια. Τα περισσότερα απ' αυτά ο εκδοτικός του οίκος ήλπιζε πως, να, τώρα, σε μερικούς μήνες η κότα με τα χρυσά αυγά θα παραδώσει ένα ακόμα best-seller δισεκατομμυρίων.
Ένα βιβλίο του, το Solomon Key, έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλά χρόνια, και η ημερομηνία κυκλοφορίας του αλλάζει συνέχεια, αλά Chinese Democracy, κάθε χρόνο το βάζουν στο πρόγραμμα και μετά το ξαναναβάλλουν.
Μυστήριο: χόρτασε από λεφτά; στέρεψε από έμπνευση; βαριέται; τι;
Αυτά σκεφτόμουν μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ξαφνικά

4)

Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ταίριαζαν αυτοί οι δύο: Ο David Lynch σκηνοθετεί το πρώτο βίντεοκλιπ του Moby απ' τον καινούριο του δίσκο. [Επίσης: οι δυο τους συζητούν στον ιντερνετικό τηλεοπτικό σταθμό του Lynch.]

-------
Kuneva_afisa
εισιτήρια (που κοστίζουν 12 ευρώ, τα έσοδα στον τραπεζικό λογαριασμό της Κούνεβα) προπωλούνται στο vinyl microstore, διδότου 34 - εξάρχεια. / femprokuneva@gmail.com

-------

5) Έχω μια φίλη που γράφτηκε στην υπηρεσία Ωροσκοπίων του google και κάθε μέρα της έρχεται το ζώδιό της. "Είναι απίστευτο", μου λέει κάθε φορά, "πάντα τα βρίσκει όλα, έχω δοκιμάσει δεκάδες διαφορετικά ωροσκόπια αλλά αυτό του google πάντα πέφτει μέσα". Και μετά μου εξηγεί πώς κάποιες ασαφείς παραινέσεις και κάποιες αφηρημένες, γενικόλογες προβλέψεις συνδέονται με την καθημερινότητά της. Δεν είμαι σίγουρος αν πιστεύει κατά λέξη το google ωροσκόπιο της και αν κανονίζει τις αποφάσεις της ανάλογα, αλλά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν.

Η Little Boots, η νεαρή ποπ τραγουδίστρια, έγραφε μεταξύ σοβαρού και αστείου στο twitter της για το ωροσκόπιο που της ερχόταν κάθε μέρα απ' το google. Είχε πραγματικά παθιαστεί, πιθανότατα -όπως η φίλη μου- ένιωθε πως κάθε μέρα αυτό το ωροσκόπιο φτιάχνεται ειδικά γι' αυτήν, πως πάντα έπεφτε μέσα και τα έβρισκε όλα. Μέχρι που...

από μήνυμά της στο twitter της: OMG! Ι've been obsessed with daily google horoscopes all year... I just realised I've been signed up to fucking gemini, not taurus!!!!!!!!!

6) rocky-mountain-news-cover

Πάνω η συγκινητική, τελευταία πρώτη σελίδα της εφημερίδας Rocky Mountain News, που έκλεισε οριστικά τον Φεβρουάριο, λίγο πριν κλείσει τα 150 χρόνια της. [Διαβάζεται, μεγάλη, σε άλλο παράθυρο]

Αν και δεν ήμουν αναγνώστρια των «Νέων των Βραχωδών Ορέων» (γράφει στο εξαιρετικό της άρθρο στην Καθημερινή η Μαριάννα Τζιαντζη) και προσωπικά δεν θα μου λείψουν, ο επικήδειός τους με συγκίνησε:

«Θα σκορπιστούμε για πάντα», γράφουν οι συντάκτες. «Μένουν οι ιστορίες που έχουμε αφηγηθεί εμείς και χιλιάδες άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφοι πριν από εμάς... Σας αποχαιρετούμε με λύπη γιατί ξέρουμε ότι μας περιμένουν πάρα πολλά που αξίζει να τα πει κανείς αλλά δεν θα είμαστε εδώ για να το κάνουμε... όμως θα βρείτε νέους τρόπους για να αφηγηθείτε τις δικές σας ιστορίες».

7) ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Ή ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ Ή ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ! (φωτορεπορτάζ)
-
-

tsimtsli
8) Bits & Pieces: [(πάνω, ένα απίθανο εύρημα του panic! Η πανελίστρια του άλτερ Σταματίνα Τσιμτσιλή όπως ήταν πριν από καμιά δεκαετία -και παραπάνω. Από το περιοδικό 01, στην μετά Τσαγκάρ. εποχή του εννοείται. Δεν είναι μόνο η φωτογραφία! Είναι και το απίστευτο κείμενο διανθισμένο με δεκάδες απίθανες ξένες λέξεις της τότε rave κουλτούρας! Διαβάστε το εδώ] /// τόιοϊοϊνγκ! (Be careful what you wish for) /// Εδώ (και πάλι) η Λιλιπούπολη! Η θεατρική εκδοχή της αγαπημένης ραδιοφωνικής εκπομπής ξεκινάει από το Μαρούσι και θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα /// Για το πολύ ενδιαφέρον περιοδικό Apartamento (που έχει εικόνες από και θέματα για πολύ καθημερινά διαμερίσματα) διάβασα στο Όζον, (ένα περιοδικό που εδώ και τόσα χρόνια παραμένει εξαιρετικό). Εδώ είναι το σάιτ του πρώτου περιοδικού κι εδώ του δεύτερου. ///
detroit
[νομίζω ότι το κομψό διάφανο αδιάβροχο κάνει το όλο πράγμα να μοιάζει με φουτουριστική haute couture επίδειξη!]

(συνέχεια των bits & pieces) /// Απ' ό,τι φαίνεται, ο σπουδαίος Εμμανουήλ Κριαράς, όχι μόνο ζει ακόμα (!) αλλά είναι και πολύ δημιουργικός. Και, τώρα, στα 103 του χρόνια εκδίδει την αυτοβιογραφία του. [Μίλησε στην Ελευθεροτυπία.] /// (kapetank) ποσο καραγκιοζης εχει γινει ο billy corgan? διαφημιση για το Action Wrestling's chanel http://tinyurl.com/cwxtue /// Η πρώτη κυρία του Καμερούν κλέβει την παράσταση! (με τη φινέτσα, το λουκ και τα μαλλιά της) /// η εβελίνα παπαντωνίου, στο blog του kanye west! /// Τέλειο αφιέρωμα για τους New Romantics, στης ‘Α, Μπα?’ /// J. G. Ballard R.I.P. (στο συναρπαστικό re:LAUNCH του greekgaylolita). /// Ο Guardian μας λέει πώς να κερδίσουμε το Βραβείο Πούλιτζερ για Θεατρικό Έργο με πέντε (όχι και τόσο απλές) κινήσεις...

YΓ. Τα Bits & Pieces γίνονται καθημερινά. Σύντομα στο Twitter μου
--

9) To περιοδικό HIGHLIGHTS άλλαξε σχήμα και μορφή (και άλλα). Πριν, μου έδινε την αίσθηση πως ποτέ δεν θα καταφέρω να το διαβάσω ολόκληρο, πάντα περνούσε το δίμηνο κι έβγαινε το επόμενο τεύχος. Τώρα είναι απλά τέλειο!

10) img002
(Τι να πει κανείς για τον Σανιδά; Μάλλον τίποτα... Ας πω καλύτερα για την Bea Arthur)

11) Η Bea Arthur που έπαιζε την Ντόροθι στο Golden Girls είχε το ρόλο του Straight Man. Δεν έχει σχέση με σεξουαλικότητα ο όρος, σημαίνει απλώς τον ηθοποιό που είναι σοβαρός και πότε πότε εξοργισμένος, δίνοντας χώρο στους πιο τρελούς χαρακτήρες να οργιάσουν. Η Ντόροθι έλεγχε πάντα τα άλλα τρία Χρυσά Κορίτσια, κατσούφιαζε μ’ αυτά που άκουγε, έκανε την έκπληκτη και την αυστηρή. Ο ρόλος της ποτέ δεν ήταν συμβατικά αστείος – η φωνή της λογικής πάντα χαλάει την παρέα. (Παρ’ όλα αυτά ήταν η αγαπημένη μου).

Όταν έμαθα πως η Bea Arthur πέθανε χτες στα 87 της χρόνια έψαξα στο YouTube γι’ αυτήν. Και βρήκα πως το αυστηρό της ύφος δεν ήταν αστείο μόνο στα Χρυσά Κορίτσια αλλά και σ’ ένα σωρό άλλα πράγματα.

Ας πούμε, υπήρχε ένα επεισόδιο της σειρά Maude στην οποία η Bea Arthur έψαχνε απεγνωσμένα χόρτο για να βοηθήσει ένα γειτονόπουλο της. Από αυτή τη σκηνή, κάποιος απομόνωσε τις ατάκες της και έκανε μια σειρά από τηλεφωνικές φάρσες, στις οποίες η Bea ζητά επιτακτικά μαριχουάνα. Ξεκαρδιστικό.

--
Υπάρχουν κι άλλα με την Bea Arthur, μια παρωδία του Sex & the City στην οποία παίζει την Κάρι, ένα κλιπ από έναν καταστροφικό τηλεμαραθώνιο, και φυσικά οι σκηνές απ’ τα Golden Girls…

----------------------------------------------------

img0067a
!αδάμοδβ ήλακ
.
.
.

10 comments:

Α, μπα? said...

τι ωραίο ποστ!

για το ντόοοοινγκ! έκανες το καλύτερο σχόλιο (ντόοοοοινγκ)

δεν πίστευα στα μάτια μου με το κείμενο που συνοδεύει την παρουσίαση της Σταματίνας. Είναι χαλαρή στη φάση της, δεν τη χαλάει τίποτα και αράζει με καλή παρέα, αλλά τη λένε και Σταματίνα...(η κακοποίηση της γλώσσας μου έφερε μούδιασμα στη γλώσσα)

Flanders said...

Σταματινα Τσιμτσιλη : ΤΟ τσοκαρο.Αποφοιτος της Μεγαλης του Γενους Σχολη (Δημοσιογραφικη Σχολη του ΑΝΤ1) εκει που παει ο καθε λαιφσταιλ δημοσιογραφισκος που σεβεται τον ευατο του.Λεξιλογιο των 500 λεξεων με αγαπημενη εκφραση (οταν παρουσιαζει εκδηλωση κτλ) "λαμπεροι καλεσμενοι".Σε ενα παρτυ με "λαμπερους καλεσμενους" ηταν και η ιδια και μετα ειδε και τον ευατο της στους "λαμπερους καλεσμενους".Στην πρεμιερα του "Ο Κος Κανενας" χρησιμοποιησε 3 φορες το "Λαμπεροι Καλεσμενοι" σε 1 λεπτο.Κατι τετοια βλεπεις και μετα λες να σκισω τα πτυχια μου.
Οσο για το αρθρο,α δεν κανω λαθος πρεπει να διαβασα 3 μονο προτασεις χωρις ξενη λεξη.Αυτος που το εγραψε πρεπει να νομιζει οτι ειναι πολυ grouvy,super dude.Ομως μονο μια λεξη τον χαρακτηριζει και μαλιστα ελληνικη,ευρεως γνωστη και στο εκωτερικο.Να το παρει το ποταμι ;
ΥΓ : απο το rave και εκφρασεις σαν τριτοαξαδερφη της Ειρηνης στο Ρετιρε στην Εφη Θωδη και στους "λαμπερους καλεσμενους"..

Anonymous said...

o corgan to xei kapsei apo kairo
...Compared to canoodling with Tila Tequila and trying to get fans to pay to see him noodle away in the studio,...that was nothing...
μεγαλομανης μπασταρδος ..πια και χωρις ταλεντο..κριμα δεν σου κρυβω οτι πιστευα ακομα στο ταλεντο του

WinterAcademy said...

1.απο τα σχολια του kanye
"I doubt that parents expect their kids to find lewd pictures on a supposed music blog. And you'd be surprised at what one inappropriate boob can do. It takes seeing one boob to want to see more and then you have some young person in therapy, wrestling with a porn addiction"
αχ εβελινα για χαρη σου θα καταληξουμε in treatment!

2.κι εμενα ηταν η αγαπημενη μου η bea. προσφατα κατεβασα κ ξαναειδα τον 1ο κυκλο, απλα κορυφαιος! Και δε θα σταματησω να λεω οτι οι 3 χαριτες ειναι μια ευθεια αναφορα στο golden girls

σοφια -> μπεμπεκα η τα'χει400
ροουζ -> ειρηνη η χαζουλα [αδαμακη]
μπλανς -> μαρια η μοιραια [μεντη]
ντοροθυ -> ολγα η straight man [παναγιωτοπουλου, η τελεια αντι-bea arthur]

3.τρεχω τρεχω τρεχω να γραφτω στο googlehoroscope

4.γιατι βρε david?

Ιφιμέδεια said...

Καλώς τον. Ανησυχούσα.

Τέλειο ποστ. Ακόμη το ψάχνω.

Θα τρέξω για την αυτοβιογραφία του Κριαρά, θενκς φορ δε τιπ.

Caramel said...

Νομίζω ότι το hightlight ήτανε η Πρώτη κυρία του Καμερούν..

ΘΕΑ!

stereonova said...

ego eimai paidi tou 68...:-) !

νατασσΆκι said...

Εγώ πάλι θυμήθηκα σήμερα ότι το Έντεκα κι εσύ έχετε γενέθλια, κι είπα να αφήσω τις ευχές μου πριν περάσει η μέρα :)

Χρόνια Καλά για σένα, Πολλά, γεμάτα δημιουργία και ήλιο και όνειρα
και εντεκάδες πολλές για το blog!

Τα φιλιά μας :)

enteka said...

τώρα μπόρεσα να διαβάσω τα σχόλια, θενκς!

(νατασσάκι να ΄σαι καλά!)

μ said...

Κατηγορία Λογοτεχνία
DVC sequel? Το ξεχείλωμα του ξεχειλώματος ω ξεχείλωμα. Για να δούμε όμως.

Κατηγορία Μουσική
Όχι απλώς συνεργάστηκαν, βρίσκω το οπτικό-ηχητικό αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Κατηγορία Εικαστικά
Πειράζει που η φωτο του 10 μου θυμίζει το Μυστικό Δείπνο; Έχω πρόβλημα λες; Μα δες λυρικότητα... 5 φάτσες 5 διαφορετικές εκφράσεις...

:)