Thursday, October 01, 2009

Έντεκα (εκλογικά σουβενίρ!)

choco regouzas front choco regouzas inside
1) Η προεκλογική σοκολάτα Αδάμ Ρεγκούζας (via)

.

2) O Ανδρέας στην παραλία της θεσνίκης (1985). Λατρεύω το ότι επαναλαμβάνει αυτό που έλεγε σε κάθε ομιλία, ότι δηλαδή «ποτέ στην πολιτική μου ζωή δεν είδα τέτοια συγκέντρωση, είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην ελλάδα, είναι μια λαοθάλασσα!»


3) Η γροθιά.
 grothia


4) Εκλογές με την Ελευθεροτυπία. Δύο απ’ τα πρωτοσέλιδα περασμένων εκλογικών Κυριακών…

2000 elefth
(2000)

38_b
(2004)


5) Πρέπει να παραδεχτώ ότι μου αρέσει ο ύμνος της Ν.Δ. (ζήτω η ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η νέα δημοκρατία) που έγραψε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Έχει κάτι το ‘80s που είναι ιδιαίτερα πιασάρικο, ένα συνδυασμό μεταξύ σήματος σειράς κινουμένων σχεδίων (του Sport Billy ας πούμε) και του Ήρθες και Πάλι Τρελό Καρναβάλι.
 



0fwf06ir3hxt1hmff8eidc48z8zw7i6) Το Ραντεβού με την Εισαγγελία του Χάρρυ Κλυνν κυκλοφόρησε προς το καλοκαίρι του «Βρώμικου ‘89». Ήμουν για διακοπές στη Μεταμόρφωση στη Χαλκιδική, όταν από ένα καφέ άκουσα τη φωνή του Χάρρυ Κλυνν. Αυτοί που δούλευαν εκεί είχαν βάλει τη νέα κασέτα και την άκουγαν. Αφού βεβαιώθηκα ότι ήταν καινούριο υλικό (αγόραζα κάθε του δίσκο) ενθουσιάστηκα που μπορούσα να το ακούσω σε ‘πρώτη’ μετάδοση. Παρήγγειλα μια πορτοκαλάδα. Το Ραντεβού στην Εισαγγελία ήταν ίσως απ’ τις καλύτερες στιγμές του Χ.Κ.: επίκαιρο, γεμάτο με το σουρεαλισμό που λεγόταν σκάνδαλο Κοσκωτά, γεμάτο παρωδίες των ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και των υποκλοπών. Δεν ξέρω κατά πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που είχαμε σε 12 μήνες, αλλά αν κάποτε κάποιος κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το «Βρώμικο ‘89» και τον Κοσκωτά θα πρέπει οπωσδήποτε να ακούσει αυτό το δίσκο.


 
7) Προεκλογικές διαφημίσεις 1993, υπήρχαν και σαφώς πιο extreme που δεν τις βρήκα, όπως εκείνη του Πασόκ που έδειχνε το Μητσοτάκη με χάλια και τρομακτικό φωτισμό να μοιάζει με το Δρακουμέλ ή της Ν.Δ. που έδειχναν τον Παπανδρέου να μεταμορφώνεται σε Λαλιώτη, Σαμαρά και Δήμητρα Λιάνη.


8) Τρία πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας των εκλογών.

9_b
(2004)

deftera (7)
(2007, yea right)

deftera (4)
(2007, από μια εφημερίδα που δεν υπάρχει πια.)


9) Το (fake) Twitter του Κώστα Καραμανλή (που έφτιαξε αυτός) ξεκίνησε το Μάρτιο και τα αρχεία του είναι γεμάτα με υποτιθέμενες παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού. Αυτές τις μέρες, λογικά, θα είναι πιο ενδιαφέρον από ποτέ.


http://twitter.com/kostakaramanlis


10) Η κορυφαία προεκλογική συζήτηση όλων των εποχών (για τις δημοτικές του ’06). Η Βάσια Τριφύλλη βγαίνει εκτός εαυτού, βρίζει χοντρά, κάνει τον κακό χαμό, λέγοντας και την αγαπημένη μου ατάκα. ("Να μη χάνουμε και το χιούμορ μας… Ηλίθια άτομα!")
 


11) Φετινή διαφήμιση-σουβενίρ (και λογότυπο) που την πέτυχα στην Αυριανή. Λατρεύω την επεξηγηματική λεζάντα κάτω απ’ το τούνελ.
  logo-enosi_kentroon

[Απ’ το mediablog: «Πως έκλεισε την προεκλογική του ομιλία που μεταδόθηκε από την ΕΤ1 ο Βασίλης Λεβέντης; Βρίζοντας την ΕΡΤ και κατηγορώντας ότι “είναι όλοι τους κομματόσκυλα εκεί μέσα και ελπίζω να μην κόψουν αυτό το απόσπασμα”. Όπως καταλάβατε στην ΕΡΤ δεν το έκοψαν…»]

(*Δημοσιεύτηκε σήμερα και το νέο Media Trip μου: Μια -προεκλογική- εβδομάδα στον κόσμο της Αυριανής! )
.
.
.


8 comments:

Ιφιμέδεια said...

Τέλειο προεκλογικό ποστ!!!!

Τι μου θύμισες... είχα ξεχάσει τον Μητσοτάκη Δρακουμέλ!!! χαχαχα

Σ'αυτές τις εκλογές καλύτερος περφόρμερ είναι μακράν ο Λεβέντης.
Η χτεσινή του ομιλία που μεταδώθηκε από την ΕΡΤ (ή αν έγραφα στην Αυριανή: ΕΤ1) ήταν απόλαυση!

Anonymous said...

Ο Στέφανος Κασσιμάτης γράφει στην Καθημερινή για τον Ρεγκούζα-Σοκολατάκι
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/09/2009_331282
(παράγραφος σοκολατάκι; )
Χαρακτηριστικά του ΑΠ ήταν και η κίνηση του δεξιού του χεριού, όπως και οι φράσεις "χρονοντούλαπα της Ιστορίας", "κατέβηκε από το τραίνο της Αλλαγής" και "έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος" κλπ.
Επίσης στις εκλογές του 85 υπήρχαν και τα τρομερά συνθήματα:
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΠΑΚΙ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! αλλα και (από την πλευρά της ΝΔ)
ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΟΙ ΟΥΝΝΟΙ!
Το γάντι του μποξ, η αντίστιξη με το "καλό" κουστούμι, το όλο στήσιμο και το ύφος της αφίσσας θυμίζουν εξώφυλλο ελληνικής βιντεοκασσέτας των 80ς.
Δεν μπορώ να καταλάβω, τί σύνδεση κάνει η "Ε" μεταξύ εκλογών και Λούκυ Λούκ, ούτε μπορώ να σκεφτώ κάτι για το πρώτο εξώφυλλο (το saloon). Στο δεύτερο, όμως, υπάρχει ένας υπέροχος σουρεαλισμός. Ο Λούκυ Λουκ (που δεν είναι μόνος, όπως γράφει) με ψιλοανησυχητικό, ψιλοσκανδαλιάρικο βλέμμα κοιτά έξω από το παραβάν, που είναι κρυμμένος, λες και απολαμβάνει στ******* σ*ξ πίσω από αυτό και φοβάται μην τον τσακώσουν! Στο δε κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει μια διαφήμιση, που μάς λέει:"Μη βάζεις όρια στις επιθυμίες σου"!!!
Ύμνος ΝΔ; το καλύτερο σημείο, κατά την γνώμη μου είναι ανάμεσα στο Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η θρησκεία, όπου υπάρχει ένα "ντιόινγκ" ντιόινγκ" της κιθάρας (ή της "κιθάρας"). Η pop προσέγγιση του νεοδημοκρατικού anthem δεν πρέπει να μάς κάνει ίσως εντύπωση: Η(επίσημητουλάχιστον) ΝΔ επί Μητσοτάκη ήταν φιλοαμερικανική, φιλορηγκανική, φιλοθατσερική, τα πανώ της έγραφαν φιλελεύθερη ΝΔ, ήταν σαφώς φιλοδυτική και φιλονατοϊκή. Το pop έδειχνε συγγένεια με την Δύση και τα χάμπουργκερ ήταν απαίτηση της "γαλάζιας γενιάς". Οι αντίπαλοι ήταν στην συνωμοταξία "ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ είσαστε στο ίδιο μπλοκ". Ο Αντιαμερικανισμός, ο θαυμασμός στον Πούτιν, ο πλήρης παραγκωνισμός του φιλελευθερισμού, η υπερβολικός τονισμός στην Ορθοδοξία είναι μετέπειτα φαινόμενα. Info: Εάν θυμάμαι καλά η κασσέτα με τον Ύμνο της ΝΔ έχει και ένα τραγούδι με τίτλο "Γράμμος-Βίτσι".
Προεκλογικές διαφημίσεις: Διακρίνουμε μια προτίμηση στον Βαγγέλη Παπαθανασίου από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η ΝΔ παίζει και με Sir Edward Elgar, Land of Hope and Glory, που δημιουργεί εικόνες πρωτοκόλλου, αστικότητας, αριστοκρατίας και "statemanship". Την ερώτηση για την φορολόγηση των repos την κάνει ο Γιώργος Αυτιάς!
2007 -2009: Από το αίτημα για καθαρή στο αίτημα για νωπή εντολή!
Τέλος, εάν είχες και κανένα link στο ίδιο το σώμα των σουρεαλιστικών άρθρων της Αυριανής (πχ στ αμπον φιλέ και τα γαλακτομπούρεκα) θα ήταν υπέροχο.
Καλησπέρα :-)

Anonymous said...

Απορία για το #8:
Ο Ρίζος, αλλάζει φωτογραφία ανάλογα με την ψυχική του διάθεση;
Θέλω να πω, εκεί, χαμογελάνε και τα αφτιά του, κάτι που ταιριάζει με το αποτέλεσμα που δημοσιεύει.
Στο φετινό πρωτοσέλιδο, θα βάλει μία φωτό που να κλαίει ή να μπινελικώνει;

graoutso said...

η επιμαχη ομιλία του Προέδρου εδώ
http://www.vpalmas.com/cs/videos.htm

keraban said...

Αυτό το είδες;
http://fpipili.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
Τα «διαχρονικά βραχιόλια», το δαχτυλίδι, τα βαμμένα νύχια και η μάσκαρα στα μάτια της κουκουβάγιας, το καθιστούν instant classic

bunnysuicides said...

τα σποτάκια των '90s ήταν πολύ πιο σουρεάλ απ' τα φλώρικα που μας βάζουν τώρα!

επίσης πρέπει να 'μαι ο μόνος που ξέρει δύο άτομα (που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους) να ψηφίζουν Λεβέντη. ο ένας επειδή "έχει το πιο αστείο ψηφοδέλτιο" κ η άλλη επειδή τον λυπάται!

πολύ ωραίο έντεκα

kalo paidi alla... said...

Καλά ποιος θεός-διαφημιστής πρότεινε στον Ρεγκούζα να βγάλει σοκολάτα για το προμόσιον του?? Άντε κι ο επόμενος να βγάλει και σε προφυλακτικά!

Patrick said...

Γαμώτο,νόμιζα ότι μόνο εγώ είχα προσέξει τον Κολλημένο!