Sunday, June 11, 2006

Έντεκα (όνειρα της περιόδου 1988-1989)

Το κόλλημά μου με τα όνειρα ξεκίνησε γύρω στο 1987 όταν κυκλοφόρησε ένα περιοδικό που με σημάδεψε: το Δύο. Ήταν ένα παιδικό περιοδικό του Κοσκωτά (με την ευρεία έννοια) σε κανονικό μέγεθος, με όλα τα απαραίτητα κόμικς, μουσικά νέα, συνεντεύξεις και αφιερώματα. Ήταν κάπως πιο unisex και ψαγμένο απ’ τα υπόλοιπα και μου έμαθε ένα σωρό πράγματα. Το έπαιρνα κάθε βδομάδα, μέχρι που, λόγω Κοσκωτά, είχε την τύχη που είχαν όλα τα ελληνικά περιοδικά που αγάπησα στο παρελθόν: έκλεισε μετά από κανα δυο χρόνια λειτουργίας – τελείως απροειδοποίητα.

Σ' ένα απ' τα τελευταία τεύχη του είχε ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στα όνειρα. «Για να τα θυμάστε», έλεγε, «επαναλάβετε 20 φορές πριν κοιμηθείτε τη φράση ‘θα δω όνειρα και θα τα θυμάμαι όλα’. Δίπλα σας πρέπει να έχετε ένα σημειωματάριο και κάθε φορά που ξυπνάτε να γράφετε τις λέξεις κλειδιά των ονείρων κι αργότερα ολόκληρα τα όνειρα.» Τότε περίπου ξεκίνησα να κρατάω ημερολόγιο ονείρων [και δεν σταμάτησα ποτέ].

1) 3/9/88: Είδα πως είχα φτιάξει ένα λεύκωμα, που όταν το ξεφύλλιζες είχε κινούμενες φωτογραφίες και σε κάθε σελίδα είχε άλλη μουσική. Το παίρναν όλοι στην τάξη και το θαύμαζαν: «Για να γράψετε είναι όχι για να το κοιτάτε μόνο» τους είπα.
2) 10/10/88: Διάβαζα το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα και ξεκαρδιζόμουν. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μου και λέει: «Τι γελάς; Εγώ δεν τα γράφω για αστεία, με πονάνε αυτά, τα έχω ζήσει.» Έπαθα σοκ.
3) 25/11/88: Ο μπαμπάς μου είχε πάρει δεκαπέντε χαρτάκια [αυτοκόλλητα] Μπάτμαν και τα είχα ήδη σχεδόν όλα. Ανοίγω και το τελευταίο και γράφει: «Συγχαρητήρια, κέρδισες μια θέση στην πρεμιέρα της ταινίας στην Νέα Υόρκη!» Ο μπαμπάς όμως έλεγε ότι δεν μπορώ να πάω γιατί θα χάσω τα μαθήματα γερμανικών. Και τότε, άρχισα να τον βρίζω στα γερμανικά, και γιατί με τσάτισε αλλά και για να τον πείσω ότι τα πάω καλά και δεν πειράζει να χάσω 2-3 μαθήματα.
4) 29/11/88: Γυρνούσα απ’ το ωδείο με το 6ρι κι ο εισπράκτορας άρχισε να φωνάζει «Κατεβείτε όλοι κάτω. Πρέπει να βγείτε φωτογραφία.» Κατέβηκα λοιπόν και σκεφτόμουν, αν αργήσω θα χάσω το [Coca Cola Eurochart] Top100 στο Sky Channel. Μια κυρία μου λέει ότι το είδε χτες κι ότι Νο1 είναι ακόμα το Lambada. Έβγαλα 4 έγχρωμες φωτογραφίες σε ένα αυτόματο μηχάνημα (κοντά στη Μαρτίου), αλλά η ώρα είχε περάσει και σκέφτηκα, αφού θα χάσω το Eurochart ας φάω τουλάχιστον κάτι στα Goody’s.
5) 11/12/88: [Ακόμη να έρθει το Μέγκα Τσάνελ στην Θεσ/νίκη!] Είμαι στης Έφης και είναι μια στριμμένη θεία της απ’ την Αθήνα που όλο μας μαλώνει. Μετά όμως την ρωτάω για το Μέγκα και τα κανάλια της Αθήνας και αρχίζει να μου λέει με κάθε λεπτομέρεια και ήταν τέλεια!
6) 23/12/88: Περιμένω τον Γιώργο και τον Γιάννη για να ξεκινήσουμε τα κάλαντα και τελικά δεν έρχεται κανείς. Πηγαίνω λοιπόν μόνος μου σε διάφορα σπίτια και όλοι μου λένε: «Α, όχι, δεν θέλουμε. Μας τα είπαν προηγουμένως ο Γιώργος με τον Γιάννη!».
7) 28/1/89: Είδα ότι η Ανθή έχει φέρει στην τάξη το σπάνιο αυτοκόλλητο Τόλμη και Γοητεία (το Καρολάιν σπάνιο) κι ο Παναγιώτης της το παίρνει κι αρχίζουν να μαλλιοτραβιούνται. Τελικά μπαίνει στην τάξη ο κύριος, το παίρνει και λέει: «Ήταν το μόνο που μας έλειπε. Θα το δώσω στην κορούλα μου». Και τότε όλη η τάξη πέφτει πάνω του μπούγιο και τον μαλλιοτραβάμε.
8) 18/3/89: Είχαμε πάει σε ένα σπίτι με τους γονείς και ο οικοδεσπότης μας έβαλε όσα είχε τραβήξει με την βιντεοκάμερα απ’ την επίσκεψή του στο στούντιο που γυρίζεται ο Καραγκιόζης. Στην αρχή ήταν ωραία, μετά όμως δεν έλεγε να τελειώσει. Πήγα στην τουαλέτα για να γλιτώσω αλλά κι εκεί είχε ανοιχτή τηλεόραση που έπαιζε Καραγκιόζη.
9) 1/4/89: Είδα ότι ήμουν σ’ αυτό το βιβλιοπωλείο της Ναυαρίνου με τα ξένα περιοδικά και μου λέει αυτός, «Επειδή είσαι ο καλύτερός μου πελάτης, σου χαρίζω όλα τα περιοδικά». Ξετρελαμένος άρχισα να τα μαζεύω σε σακούλες, θυμάμαι μάλιστα ότι στο εξώφυλλο του Smash Hits έγραφε ότι είχε και τους στίχους του Vogue!
10) 7/4/89: Με είχε πάρει (με το ζόρι σχεδόν) η θεία Ε. μαζί της με το αυτοκίνητο και με γύριζε από εκκλησία σε εκκλησία και με έβαζε να σβήνω όλα τα κεριά. Όταν διαμαρτυρόμουν έλεγε: «στο τέλος θα σου δώσω ένα ταψί με κρέμα καραμελέ» και με έπειθε. Μετά από λίγο κατάλαβα σοκαρισμένος ότι ήταν βουντού για να κερδίσει ο Μητσοτάκης στις εκλογές [που πραγματικά γινόταν την επομένη].
11) 20/5/89: Είδα ότι έπαιρνα τηλέφωνο σ’ ένα διαγωνισμό του FM 101 για να κερδίσω τον δίσκο των Soul II Soul, αλλά δεν μπορούσα να πιάσω. Ξαφνικά πέρασα μέσα απ’ το ακουστικό και μέσα από ένα σωρό καλώδια και βρέθηκα στο στούντιο του 101 κι άρχισα να λέω «είναι το Get A Life!!» Μου δώσαν τον δίσκο, αλλά δεν κατάφερνα να ξαναμπώ στο ακουστικό για να πάω σπίτι, και σκεφτόμουν αν είχα λεφτά για το λεωφορείο κι αν είχα το πάσο μου. Ξύπνησα έντρομος και σκέφτηκα: «γιατί μπήκα σε τέτοια φασαρία; Αφού τον δίσκο τον έχω ήδη αγοράσει!».

δείτε επίσης Έντεκα (όνειρα της περιόδου 2002-2003)

32 comments:

Anonymous said...

Καλή φάση!
Εγώ πάλι,σχεδόν πάντα θυμάμαι τα όνειρα μου..Άλλες φορές με λεπτομέρειες κι άλλες,τη "βασική ιδέα"..
Καλησπέρες ;)

Rodia said...

Ψιλοάσχετο, αλλά... δεν είχες όνειρο να είσαι από μόνο σου, αγαπητό enteka, οδοσφαιρική ομάδα..???..
Θα έσκιζες τώρα με το Μουντιάλ!!!

άψογο!!!:-)

..λένε ότι δε πρέπει να μαρτυράμε τα όνειρά μας..

cobden said...

Tί τέλειο περιοδικό το ΔΥΟ!!!Ήμουν φανατικός, είχα όλα τα τεύχη! Το να βλέπεις στο όνειρο σου την Έλενα Ακρίτα, σε ηλικία 10 ετών, θέλει ψάξιμο...:-)Πάντως τα πράγματα που στοίχειωναν το υποσυνείδητο σου, στα 11, μου αρέσουν πολύ και πρέπει να σου πω πως είχα κι εγώ παρόμοιες εμμονές τότε( το SMASH HITS, το Eurochart, τα καινούργια ιδιωτικά κανάλια, η ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ, θα κερδίσει επιτέλους ο Μητσοτάκης τις εκλογές???) Εγώ θυμάμαι όνειρα μου, με τον Σαλί Μπερίσα, τη Νόνικα Γαληνέα, τον Μητσοτάκη (cult φιγούρα των ονείρων μου), την Ντόρα,τη Μαλβίνα, την Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Έλβις Πρίσλευ, τη Μαίριλιν...Δεν ξέρω τι συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις για το υποσυνείδητο μου από αυτά αλλά πάντως εχω μεγάλη γκάμα καλεσμένων στα όνειρα μου ...

Leigh-Cheri said...

Ημερολόγιο ονείρων, ε;
Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν κάτι τέτοιο!
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, πάντως.
Σε καθιστά έτοιμο για ψυχανάλυση ανά πάσα στιγμή!
Προσωπικά, σπανίως βλέπω όνειρα, μα θα ΄θελα να βλέπω. Λέτε να τα καταφέρω αν ακολουθήσω κι εγώ τη συμβουλή με τις 20 φορές "Θα δω όνειρα...κλπ;"

Δεν ξέρω αν το όνειρο με την Ακρίτα θέλει ψάξιμο, είναι όμως το πιο ωραίο απ` όλα νομίζω!

Anonymous said...

ke afto tha egrafa alla irtha defteri: prosfereis plousio iliko gia melontikous psixanalites, na se kala, sinexise;)

enteka said...

evelina: εγώ δεν τα θυμάμαι πάντα (κάι ίσως και καλύτερα. μετά από ύπνο με πολλά όνειρα νιώθω σαν να μην ξεκουράστηκα και πολύ) :)

ροδιά: λολ! [δεν το ήξερα πως δεν κάνει να τα μαρτυράμε, i'll take my chances :)]

cobden: κράτησες κανένα τεύχος; εγώ δυστυχώς τα είχα πετάξει όλα το '90 σε μετακόμιση...Διάβαζα πολύ τα κωμικά βιβλία της Ακρίτα, που μάλλον ήταν τα ευθυμογραφήματα της, συγκεντρωμένα απ'τον Ταχυδρόμο. Το συμπέρασμα από τους καλεσμένους των ονείρων σου είναι ότι ήσουν πάντα tory anarchist.

leigh-cheri: Μα, κι εγώ δεν θα το σκεφτόμουν αν δεν ήταν το Δύο. Δοκίμασε την ατάκα της συμβουλής πριν τον ύπνο, την είχα πει στη μαμά μου πριν κάποια χρόνια (γιατί με εκνεύριζε που υποστήριζε ότι ποτέ δεν έβλεπε όνειρα κι εγώ της έλεγα ότι απλά δεν τα θυμόταν) κι έπιασε απ' το πρώτο βράδι.

eva: το χρησιμοποιώ ήδη για αυτοψυχανάλυση. Συνήθως όταν γράφω το όνειρο δεν βλέπω κανένα νόημα. Αν το διαβάσω την επόμενη ημέρα ή πιο μετά, όλοι οι συμβολισμοί είναι ξεκάθαροι.

:)

Anonymous said...

:)

alienlover said...

το μαρτυριο συνεχιζεται και στην τουαλετα με την τηλεοραση να παίζει Καραγκιόζη!

πολύ cult φιγούρα ο Μητσοτάκης ε;

Ακόμα γελάω!!!

cobden said...

@enteka
Στο σπίτι των γονιών μου, δεν έχει μείνει τίποτε από ΔΥΟ, αλλά, τώρα που το είπες, θα ψάξω μήπως έχει ξεμείνει τίποτε στο χωριό μου...Αν βρώ κανένα, θα σε ειδοποιήσω για να κάνεις post με θέματα του περιοδικού:-)

Xilaren said...

@cobden+enteka: "Το συμπέρασμα από τους καλεσμένους των ονείρων σου είναι ότι ήσουν πάντα tory anarchist".

ahha!, enteka, με πρόλαβες! Βρε cobden, τι είναι αυτά βρε παιδί μου; σκιάχτηκα! ένα ζεστό αψέφημα πριν τον ύπνο ίσως να βοηθήσει! (Μα τον Μητσοτάκη στον ΎΠΝΟ σας;;; Είναι ΔΥΝΑΤΟΝ;)

Εντεκα, ωραίο αυτό με το ονειρο'ημερολόγιο. ζηλεύω... Μου άρεσε πολύ αυτό με τους Soul II Soul
:-)

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Τέλειο το 10! Ο Φροϋντ θα έκανε τρελές χαρούλες!!!!

loukoumaki said...

είναι απίστευτο αλλά και εγώ από τότε κρατάω ημερολόγιο ονείρων, δυστυχώς όμως όχι όσο συστηματικά θα ήθελα..
οι λίστες σου είναι υπέροχες

enteka said...

cobden: μπράβο!
xilaren: :):)
morgana: μουσείο ναι, άθλια όχι!
μικρή ολλανδέζα: άσε, θα είχε field day
λουκουμάκι: από τότε κι εσύ; :)

nanakos said...

Coca cola Eurochart top 100!!!!!

OH MY GOD!!!!

Πολύ ευτυχισμένες μέρες!!!

Όπως και με το Braun European Top 20 στο Mtv!

enteka said...

πάρα πολύ ευτυχισμένες μέρες!!

Idάκι said...

Ναι ναι... κι ας ήμουν μονάχα 8 τότε θυμάμαι απίστευτα πολλά!!

Πάντως πολλή αγωνία βρε Έντεκα στα όνειρά σου! Καλός ο τρόπος που τα σημείωνες, έδινε ακριβώς τα κύρια στοιχεία και μπορούσε να σου θυμίσει την ατμόσφαιρα γενικότερα. Ποτέ δεν μπόρεσα να κρατήσω ημερολόγιο ονείρων, πάντως θυμάμαι ακόμη κάμποσους επανεμφανιζόμενους εφιάλτες (είχα κ μερικούς σε συνέχειες).

Το τελευταίο επίσης, πολύ Matrix ;))

Ιφιμέδεια said...

Το λάτρεψα αυτό το ποστ και δεν πρόλαβα χτες να σου το σχολιάσω!

Υπέροχα τρυφερό το βρήκα...
Να'σαι καλά!

enteka said...

id: επίσης, σκέφτηκα ότι το χάι-τεκ interactive λεύκωμα που ονειρευόμουν ήταν ο προπομπός του μπλογκ μου ;)

ιφιμέδεια: σ'ευχαριστώ!

cobden said...

@xilaren
Τα όνειρα μου με τον Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά εφιάλτες είναι!!!Αντίθετα ο Μητσοτάκης πάντα ήταν για μένα, ο παππούς που ποτέ δεν είχα (δυστυχώς δεν πρόλαβα κανέναν τους!)...Πόσο ζήλευα τα εγγόνια του κάθε Χριστούγεννα, στην καθιερώμενη επίσκεψη που κάνουν στα βιβλιοπωλεία με τον Μητσοτάκη να τους αγοράζει βιβλία, συνολικής αξίας 500 ευρω!

YO!Reeka's said...

χαχαχαχαχα αυτό με την έλενα ακρίτα με σκότωσε

des said...

"όνειρο" η περιγραφή σου στα παλιά..θυμηθήκαμε τα παλιά.

Anonymous said...

Σε πάω!

enteka said...

θενκς!

Anonymous said...

το ονειρο με τον γιωργο, τον γιαννη και τα καλαντα.... μου αρεσε τοσο πολυ....
δεν εχω γελασει περισσοτερο (με ονειρο αλλα και γενικα στην ζωη μου τελευταια....)
απο χθες που το διαβασα το λεω σε καθε ανθρωπο που συνανταω και .... τους αρεσει τοσο....ολοι γελανε πολυ και μετα απο λιγη ωρα μου το ξαναλενε και..... ξαναγελαμε...
να εισαι καλα και να βλεπεις παντα ευχαριστα ονειρα......
καλη σου μερα εντεκα μας !!!!
------
καλα, ε? μ'εχει τρελλανει το ονειρακι σου !!!!!!!!!!!!

enteka said...

συννεφάκι ΛΟΛ. [τώρα κι εμένα μου μοιάζει αστείο, τότε πρέπει να ήταν σούπερ εφιάλτης κοινωνικής απόρριψης!]

Anonymous said...

σίγουρα δεν θα σου φαινόταν αστείο τότε, αλλά πάντα όταν τα πράγματα τα δούμε μετά απο καιρό, καταλαβαίνουμνε οτι τότε τους είχαμε δώσει περισσότερη βαρύητητα, ε?

enteka said...

ennoeitai!

Anonymous said...

egrapses to parapano """29/11/88: Γυρνούσα απ’ το ωδείο ...αφού θα χάσω το Eurochart ας φάω τουλάχιστον κάτι στα Goody’s!"


xm....to 88 ipirxane Goody's!!! :P

enteka said...

matia! goody's yparxoun apo to 1974!!! Mipos eisai apo Athina?

Anonymous said...

nai enteka apo athina eimai
...
ego pantos ena ksero: to '74 den ipirxa kan :P oute se morfi sporou.

esi apo Thessaloniki?!

...xazeua to blog sou kai epesa apano se ayto me ta oneira.
oraia ta arthrakia sou. plaka exoun. eidika ayto me ta exofila diskon :-)) poli geloio!

Anonymous said...

Πραγματικά τέλειο, το ένα καλύτερο απ'το άλλο. Αλλά μου φαίνεται ότι έχεις κάνει λάθος στη χρονολόγηση. Τα όνειρά σου θα πρέπει να είναι της περιόδου 1989-1990. Γιατί αφενός το Mega άνοιξε το 1989 και όχι το 1988(δες το 5) και οι εκλογές με το Μητσοτάκη (φτου φτου) έγιναν το 1990 και όχι το 1989 (δες το εξαιρετικότατο 10)!

enteka said...

γεια! έχεις απόλυτο δίκιο: το 5 το είδα στις 11/12/89, ενώ για το άλλο με τον μητσοτάκη, οι εκλογές έγιναν όντως το '89 (twice)αλλά όχι τον απρίλιο, τον ιούνιο.

:)