Monday, June 09, 2008

Έντεκα της Δευτέρας [Jamais vu]

img013
καλή βδομάδα!

1) Προχτές πήγαμε στο «Σωτηρία με λένε» με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Μπέλλου. Όταν τελείωσε συνέβη κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ σε παραστάσεις που έχω δει (πολλές απ’ τις οποίες ήταν όντως εξαιρετικές): ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος για να χειροκροτήσει. Ήταν το πρώτο (και απόλυτα δίκαιο) standing ovation που έζησα σε θέατρο.

2) To νέο ‘Π’ κυκλοφορεί online με θέμα «καλοκαίρι στο γραφείο και ονειρεύομαι διακοπές» και είναι εδώ.

3) Την ημέρα της ταφής της μητέρας του δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη, το τηλέφωνο χτυπούσε ακατάπαυστα. Οχι όμως για συλλυπητήρια και για λόγια συμπαράστασης αλλά γιατί κάποιοι, ανώνυμοι, τον «προειδοποιούσουν» πως, αν τελούσε τον γάμο των ομοφυλοφίλων, τότε θα την συναντούσε κι εκείνος πρόωρα, στην κόλαση.

catondecks
4) Τώρα που ο Tύπος μοιάζει να βρίσκεται στον πάτο (στην κυριολεξία), αποκτά πιο μεγάλη αξία να ανακαλύπτεις κομμάτια του παρελθόντος που κρατάνε μέχρι σήμερα. Απ'τον Nixon στον Francis Bacon, στον Brando (μέσω Truman Capote) και τους Sex Pistols: Οι σπουδαιότερες συνεντεύξεις του 20ου αιώνα.

5) H ταινία Sex & the City ήταν σίγουρα χορταστική... Βγαίνοντας όμως είχα την αίσθηση ότι είχα φάει πίτσα, πατατάκια και παγωτό μαζί με ενάμισυ λίτρο κόκα κόλα, απολαμβάνοντάς στο στη διαδικασία, μετανιώνοντάς το όμως πικρά στη συνέχεια. [γράφει η ‘α-μπα?’]

6)
battle at kruger. Είναι απ’ τα πιο διάσημα βίντεο στο youtube (αλλά τώρα το πήρα χαμπάρι, χάρη σ’ ένα μέιλ της ελένης). Κέρδισε το βραβείο καλύτερο βίντεο αυτόπτη μάρτυρα και θα γυριστεί σε ντοκιμαντέρ από το N. Geographic. Με την αξία του.

7) Στο περασμένο ποστ ανέφερα την τέλεια στήλη του Spyrou VJ με τίτλο ‘Οbscured By the Clouds’, και σχολίασα ότι δυστυχώς έχει σταματήσει (μήπως επειδή ήμουν ο μοναδικός της φαν;) Ξαφνικά, μια μέρα μετά, μου ήρθε το εξής σχόλιο απ’ τον Spyro VJ:

“Ορίστε μας! Κοίτα τι έκανες.”

[To ‘obscured by the clouds’ είναι και πάλι στον αέρα, σε δικό του αυτόνομο μπλογκ και είναι τέλειο, όπως πάντα.]

8) Κριτικός Κινηματογράφου
img032
Το εύκολο επάγγελμα
img033
Και η ελληνική πραγματικότητα...

9) bITS & pIECES: Ο καιρός χαλάει, το Φεστιβάλ Βιβλίου έρχεται στην παραλία: Δεν είναι τυχαίο ότι το 65% των επισκεπτών του περσινού Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν πεπεισμένοι ότι κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, βρέχει. [Το 1983, απ' τις πρώτες αναμνήσεις μου, βόλτα στα περίπτερα, ξαφνικός κατακλυσμός, τέντες στον αέρα, η τραγική εικόνα εκατοντάδων βιβλίων στη θάλασσα...] // 10 optical illusions in 2 minutes // Συνέντευξη της Άλκης Ζέη (που είναι 84!) // ΡΕΤΡΟΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ // ποπ + ροκ, ιουλιος 1993, οι στέρεο νόβα μιλούν στον μαρκο φραγκο // ένα καλό (και κάπως ποπ) blog για βιβλία // οι «αποδειξεις» ήταν μαϊμου //οι παιδικοί φόβοι... // Εκατόν είκοσι τρεις λέξεις (ιστορίες μικρού μήκους) // "Dream Glow Barbie" Διαφήμιση του 1985

10) Jamais vu (never seen) describes a familiar situation which is not recognized. It is often considered to be the opposite of déjà vu and it involves a sense of eeriness. The observer does not recognize the situation despite knowing rationally that they have been there before. It is commonly explained as when a person momentarily doesn’t recognize a person, word, or place that they know. Chris Moulin, of Leeds University, asked 92 volunteers to write out “door” 30 times in 60 seconds. He reported that 68 per cent of his guinea pigs showed symptoms of jamais vu, such as beginning to doubt that “door” was a real word. This has lead him to believe that jamais vu may be a symptom of brain fatigue.

apo blog urbane71a
11) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την παρουσίαση στην Αθήνα: Η Χώρα των Μαγικών Ονείρων στον ΙΑΝΟ της Σταδίου.
Αυτό το Σάββατο (14/6) στις 12.30 το μεσημέρι. ;)
-----------------------------------------------------

*ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ

ΜANA BLOGGER


Είναι μάλλον ξενέρωτο: η μαμά μου διαβάζει το blog μου -που για χρόνια το κρατούσα κρυφό από οικογένεια και φίλους. Πριν από ένα εξάμηνο άρχισε να μένει πιο πολύ στο σπίτι της κι έγινα ο dealer της σε έντυπα (είναι εθισμένη στην πληροφορία και στο διάβασμα). Για να της το κάνω λίγο πιο ενδιαφέρον, ανάμεσα στα έντυπα άρχισα να βάζω και επιλεγμένα, εκτυπωμένα ποστ μου. Σύντομα έγινε πιο απαιτητική και της εκτύπωνα σχεδόν ό,τι έγραφα.

Στα γενέθλιά της της κάναμε δώρο ένα καινούριο υπολογιστή: έτσι όπως είναι λατρεύει την πληροφορία, τα παιχνίδια και την επικοινωνία ήταν απορίας άξιο που δεν ήταν online τόσα χρόνια!

Εδώ και κάποιο καιρό έχει σύνδεση internet (adsl, και μάλιστα ταχύτητα πιο γρήγορη απ’ τη δική μου). Ήμουν σίγουρος πως θα κολλούσε αμέσως. Μπαίνει κάθε λίγο. Μετά φεύγει και ξαναγυρίζει. Μετράει πόσα email έλαβε. Ήταν στη Χαλκιδική για Σαββατοκύριακο και σκεφτόταν το κομπιούτερ. Κάνει σχέδια για διακοπές αλλά θα πάρει κι ένα λάπτοπ μαζί για να μπαίνει στο ίντερνετ. Και έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες!

Παιδεύεται ακόμα με μερικά τεχνικά όμως: τα δεξί κι αριστερά κλικ, το άνοιγμα σε άλλο παράθυρο, το πότε είμαστε στο outlook και πότε στον explorer, το πώς σώζουμε μια σελίδα, ένα κείμενο, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία. Σημειώνει τις οδηγίες σ’ ένα τετράδιο και σχεδόν τα ‘χει μάθει απέξω. Όποτε πηγαίνω να τη δω έχει μια λίστα με απορίες και τις τσεκάρουμε μαζί.

Επειδή ξέρω πως διαβάζει το enteka, να μια καλή ευκαιρία για επανάληψη των μαθημάτων που έχουμε κάνει, πασπαλισμένη στο ενδιάμεσο με έντεκα λινκς από πράγματα που είναι στη λίστα ενδιαφερόντων της (η οποία περιλαμβάνει από τα δυο εγγόνια της, τη Μαρία Κάλλας και την Bjork μέχρι το sudoku, τον Παπαιωάννου, τον Σαββόπουλο και το καλλιτεχνικό πατινάζ ).


[Εκπαιδεύοντας την Άρτεμη]


alice-in-wonderland-disney__www-txt2pic-com
1) Η λάμψη του αγαπημένου σου αθλήματος. (vs.) Το σπλάτερ του αγαπημένου σου αθλήματος (με πτώσεις που θα έκαναν τον Κωστάλα να κλάψει).

adam-eve-gods-first-people__www-txt2pic-com
2) Το σάιτ της Ασπασίας Κράλλη για το Θέατρο της Σιωπής της // επίσης το αγγλόφωνο blog της για την παράστασή 'Ψάχνοντας τον Οιδίποδα' που θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 1-5 Ιουλίου. Έχει κι ένα βιντεάκι κάπου, πάτα το σύμβολο του play κάτω αριστερά.

angels-raphael-cherubs-painting__www-txt2pic-com
3) Έντεκα (Σαββόπουλοι), ένα ποστ που έγραψε πέρσι ο Gazakas [μπορείς να ακούσεις τα τραγούδια κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στους τίτλους τους]

american-gotic-painting__www-txt2pic-com
4) Friends: Τεστ, πόσο καλά ξέρεις τη σειρά; // Άλλο Τεστ: Ποιος χαρακτήρας απ' το Friends είσαι; // οι φίλοι των Friends: πώς είναι σήμερα // παρωδία 1, 2 // bloopers! 1, 2 // [+ αυτό]

aladdin-disney-movie__www-txt2pic-com
5) Είχες αναφέρει ότι σ' αρέσει να διαβάζεις συνταγές για σαλάτες. Να με καλέσεις όταν φτιάξεις κάποια απ' τις παρακάτω... (ένα / δύο / τρία)

baby-jesus-mother-mary_www-txt2pic-com
(οκ, ήδη βάλαμε)

6) παιχνίδια: ένα // δύο //τρία // sudoku-online // (+ ένα τεστ μνήμης και αναγνώρισης ανθρωπινων προσώπων).

beauty-beast-disney-movie__www-txt2pic-com
7) Maria Callas: Covent Garden,1962: Verdi - Don Carlos /// και μια συνέντευξη (για να ακονίσεις τα γαλλικά σου) // και κάτι απίστευτα κουτσομπολίστικο που δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ποτέ και πουθενά: η Κάλλας δέχεται να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις για τον Ωνάση και την Τζάκυ Κένεντι.

cat-kitty-cute-kitten_www-txt2pic-com
8) Γάτες: ένα / δύο / τρία / τέσσερα / πέντε / έξι [+ το πιο αστείο και έξυπνο βιντεάκι, που συνδυάζει τις γάτες με την Bjork]

brother-sister-baking__www-txt2pic-com
9) όταν δεν τις βρίσκεις στα βιβλιοπωλεία μπορείς να τις διαβάζεις online: Lifo /// Athens Voice.

disney-animated-tarzan-movie__www-txt2pic-com
10) το site του Δημήτρη Παπαιωάννου. [+ για το αρχείο σου, στο My Documents, στον φάκελο papaioanou που έφτιαξες: ένα / δύο / τρία /τέσσερα, αλλά και από μια Βαβέλ του 1983, δύο από τα κόμιξ του: Τριχόπτωσις και Φαντασία και Μπούτια κλπ]

charlie-brown-lucy_www-txt2pic-com
11) φέτος-διακοπές-στη-σαντορίνη!?

----------------------------------------





mysteries αφιερωμένο ξανά



--

30 comments:

Anonymous said...

Τι γλυκό... ο καλύτερος γιος! πραγματικά πολύ τρυφερό, και, και (θα τελειώσουν τα επίθετα).
Ώστε κληρονομήθηκε (τρόπον τινά) ο εθισμός στην πληροφόρηση.
Καλή βδομάδα.
μαρία

Anonymous said...

πραγματικά γλυκός έντεκας
καλημέρα και καλή βδομάδα να έχουμε
κι ας βρέχει

enteka said...

γεια!
πώς να μη βρέχει (και πολύ μάλιστα) αφού άνοιξε στην πόλη το φεστιβάλ βιβλίου. τόλμησα να περάσω χτες και οι αστραπές ήταν το κάτι άλλο (ήθελα μάλιστα να πάω και θερινό σινεμά στις 11!)

τα καρτούν που έφτιαξα με οδηγίες για αρχάριους του ίντερνετ πάλιωσαν λίγο (ετοίμαζα το ποστ μέσα στο ποστ εδώ και κάποιες βδομάδες) και τώρα κάποια απ' αυτά η άρτεμη τα κάνει με κλειστά τα μάτια. αλλά δεν πειράζει, η επανάληψη βοηθάει..

:)

Anonymous said...

Ευχαριστώ για το link. Όταν διάβασα την λέξη ρετροφουτουρισμός στο post σου η πρώτη μου σκέψη ήταν ‘κοίτα να δεις, έγραψε και άλλος για το ίδιο θέμα’ :) .
Η έκθεση βιβλίου στην Θεσσαλονίκη μπορεί και επισήμως πλέον, να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο κατά της λειψυδρίας, όπως κάνανε παλιά τις λιτανείες με τους παπάδες, ή τον χορό της βροχής οι Ινδιάνοι. Είναι η έμπρακτη διάψευση του νόμου των πιθανοτήτων.

Α, μπα? said...

Αχ είσαι πρότυπο γιου, κυρία Άρτεμη, να τον χαίρεστε!

Οι παιδικοί φόβοι είναι καταπληκτικοί, δεν είχα κανέναν από αυτούς αλλά η μεταφορά είναι σούπερ

Επίσης, η συνεντευξη της Άλκης Ζέη είναι μεγάλη έκπληξη, τελευταία δε διαβάζω εφημερίδες αλλά έχουμε εσένα για τα σημαντικά νέα...

(και, φυσικά, με συγκίνησες που αναφέρθηκες σε μένα...κοκκίνησα)

greekgaylolita said...

Αχ..
Αρτεμις,θεα!
(και των αγοριων)
Την αγαπη μου και ενα φιλι!
(ραντεβου το Σαββατο:-)

bunnysuicides said...

:) κ εμείς το ίδιο λέγαμε χθες γιατην έκθεση κ την κακοκαιρία: αυτή η πόλη μισεί τα βιβλία!
το βιντεάκι με τα ζώα απίστευτο;

````````````````````````````

ZlatkoGR said...

κούνελε, ξέρεις κι εσύ πολύ καλά όπως κι εγώ πως η πόλη δε μισεί τα βιβλία, ε; ;-)

Πάντως έχω δηλώσει πως θα πάω αύριο το ξέρω πως ο καιρός θα είναι καλός. Έχω συνεννοηθεί εγώ. Τώρα εσάς τους υπόλοιπους, τι να σας κάνω...

Ευχαριστώ για battle at kruger, Obscured By the Clouds, bookworm.gr και το τέλειο μάθημα internet (με το πως είναι σήμερα οι φίλοι των Friends).

Anonymous said...

...καλή βδομάδα, τι υπέροχος βροχερός καιρός... μα γιατί έχουμε κολλήσει στη βροχή την ταμπέλα "κακοκαιρία"?... εντάξει, είναι ενοχλητικό να βρέχει πάντα κατά τη διάρκεια της έκθεσης βιβλίου... αλλά.... φαίνεται ότι και η βροχή λατρεύει τα βιβλία που βγαίνουν να πάρουν τον αέρα τους... τα "φλερτάρει" κάθε χρόνο κι ας προσπαθούν να την αποφύγουν...
...πολύ τρυφερό το post για την καταπληκτική μαμά Άρτεμη...
...Καλές ονειροπολήσεις...

:-) ~Ρος~ (... σήμερα λέω να χρησιμοποιήσω αυτό το ψευδώνυμο, έκανα το Friends Test και βγήκε ότι είμαι ο Ρος...)

enteka said...

keraban, έχω μεγάλο κόλλημα με τον "ρετροφουτουρισμό", αλλά και να μην είχα βρήκα το ποστ σου εξαιρετικό. [ίσως θέλεις να δεις ένα σχετικά πρόσφατο ποστ μου με ρετροφουτουριστικές διαφημίσεις, κυρίως της δεκαετίας του '80]

α, μπα? ελπίζω να σε δω το σάββατο στον ιανό!

ggl, :)!

κούνελε, παλιά νομίζω την είχαν μέσα στο μάιο και σταδιακά τη μετέφεραν μέσα ιουνίου για να έχει "καλύτερο" καιρό...

zlatko, ελπίζω να μη βρέχει στο τέλος της εβδομάδας στο φεστιβάλ, πάλι έχω κάτι (το πόσο χαίρομαι που κλείνουν τα σχολεία αυτή τη βδομάδα δε λέγεται, από μαθητής έχω να το χαρώ τόσο)

ανννα: :):)

ZlatkoGR said...

Μην ανησυχείς, θα συνεννοηθώ εγώ και δε θα βρέχει.

(Χεχ!)

Stratos Bacalis said...

Τέλειο τέλειο τέλειο!!! Σου είπα πόσο τυχερή είναι η μαμά σου? Ναι είναι!
Γέλασα πολύ στη συνέντευξη στο ποντίκι που έχουν γράψει "κι άλλο σκούρο" αντί για το (προφανές)"κιαροσκούρο" - με αποτέλεσμα να γίνεται η φράση του Παπαϊωάννου... οι αυτόματοι διορθωτές αυτα έχουν!

νατασσΆκι said...

Λοιπόν
*διάβασα, εκτός των άλλων, τη συνέντευξη της Αλκης Ζέη -δεν την είχα πάρει χαμπάρι, tnx!

*τέλειες οι οδηγίες στη μαμά, αυτά είναι!!!
:):):)

*Θα τα πούμε το Σάββατο (yes!)

Φιλιά :)

athinovio said...

σε διαβάζω εδώ και κάμποσο καιρό
αλλά με τις γάτες με κέρδισες

Anonymous said...

ΑΧ! Πατινάζ χωρίς Πλουσένκο!!!! Η μαμά σου ξέρει, ο Αλέξης επίσης. Εσύ όχι.

Νατ.

Anonymous said...

Καλημέρα!!! Ελπίζω κι εμένα ο γιος μου σε μερικά -αρκετα χρόνια να είναι τόσο γλυκός όσο εσύ!!! Προς το παρρόν δεν ξέρει ακόμα ούτε να διαβάζει!!!

Anonymous said...

πάααααρα πολλές ευχές στην άρτεμη. να ζήσει με δύναμη κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο της ζωής! αυτή είναι η πραγματική ευτυχία :):):):)

enteka said...

sandman, τώρα που το είπες το πρόσεξα το κιαροσκουρο/κι άλλο σκούρο - δεν βγάζει καν νόημα έτσι! ;)

νατασσάκι, ναι!

athinovio, μα δεν ήταν τέλειες?

νατ. έχεις δίκιο, και είναι και ο αγαπημένος της...

chinoise, θα είναι! :)

4foyr, να είσαι σίγουρος/η ότι αυτό θα κάνει - ασχέτως συνθηκών!

Anonymous said...

..."Jamais Vu" !!! ... συγκλονιστικό... ίσως σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκομαι αυτήν την εβδομάδα... (και δεν το ξέρω...)
:-)

φάβα said...

xaxa, μ' αρεσουν τετοιες μαμαδες :) Η δικια μου παρακολουθησε και σεμιναρια παρακαλώ και τωρα ειναι αστερι!
Καλη επιτυχια για το νεο βιβλιο :)

Greg said...

Ολα τα θεματα εξαιρετικα..αλλα σαν το παιχνιδακι bubbles δεν εχει.. Ασχημο κολλημα απ'τη στιγμη που ξεκινησα

MenieK said...

να ανακηρυχθεί άμεσα ην κυρία Άρτεμις ηρωίδα όλων των μαμάδων ;-)
Η παρουσίαση τέλεια... ο ανηψιός μου γονάτισε το τηλέφωνο να λέει ότι έχει βιβλίο υπογεγραμμένο :-)

Xilaren said...

:-)

ritsmas said...

Καλημέρα , καλημέρα... Εμαθα ότι πηγες θαυμάσια.. Χαιρομαι, να το ξέρεις.
φιλια
ριτς

enteka said...

γεια σε όλους!
(ευχαριστώ!)
:):):)

-keimgreek- said...

nio8o ligo ektos alla den eida sex & the city ;p

Όναρ said...

Αυτή δεν είναι Mama Blogger είναι Mama Mia..! Καλό ΣΚ και πάντα τέτοια..! Καλησπέρες πρώτες & καλύτερες..

Anonymous said...

Εμένα πάλι η μητέρα μου ούτε τον υπολογιστή θέλει να βλέπει ούτε να διαβάζει blogs!

Crazy Tourists said...

Τι ωραία ανάρτηση!! Και πολύ ωραία link!!!
Μήπως να βοηθήσεις τη μητέρα σου να φτιάξει δικό της blog;

CrazyTourist2

Crazy Tourists said...

Ξέχασα να αναρρωτηθώ γιατί τέτοια πρεμούρα για τους γάμους των ομοφυλοφίλων;
Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να φτάσει κάποιος άνθρωπος σε τέτοιο σημείο παραλογισμού προκειμένου να σταματήσει την πραγμάτωση της επιθυμίας κάποιου άλλου, η οποία σε τελική ανάλυση όχι απλώς δεν τον βλάπτει (ούτε κανέναν άλλον) αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν επηρεάζει τη ζωή του...
Και μη χειρότερα!

CrazyTourist2