Monday, June 22, 2009

Έντεκα της Δευτέρας (αχ!)

img119
Αχ!

1) Ήταν μια ωραία εβδομάδα για μένα. Ψυχική γαλήνη, δημιουργικότητα φοβερή, δύο θερινά σινεμά, δουλειά αποτελεσματική, οικογενειακά ταξίδια, το πρώτο καλοκαιρινό μπάνιο, ονειροπολήσεις για το τι θα κάνουμε αν πάρουμε τις 600 χιλ. ευρώ.

Το καλύτερο όμως: μια καταβύθιση σ’ έναν τέλειο, νέο κόσμο με μυστικές δημοσιογραφικές οργανώσεις, άγνωστα νησιά, εξαφανίσεις διασημοτήτων, ταξίδια στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, λάμψη, περιπέτεια που αλλάζει ζωές. [Οκ, τα τελευταία που για μήνες ήταν μόνο στο μυαλό μου, πήραν πλέον μια μορφή και στο χαρτί, μιας και το σ/κ άρχισα, επιτέλους, να γράφω το νέο μου βιβλίο – εμπειρία, για μένα, τρομερά διασκεδαστική…]

2) Έψαχνα πριν στο YouTube το βίντεοκλιπ του Prince, το Sign 'o' the Times [από τον ομώνυμο δίσκο που βγήκε τέτοια εποχή, πριν από 22 χρόνια]. Δεν το έβρισκα με τίποτα και μετά θυμήθηκα ότι ανάμεσα στα άλλα κουφά που έχει κάνει ο Πρινς απαγόρευσε τα βίντεοκλιπ του στο ίντερνετ. Βρήκα άλλα πράγματα όμως σχετικά με αυτό το τραγούδι του.

Ένα αγόρι διαβάζει δημοσίως τους στίχους, ως ποίημα. // Τραγουδισμένο live από κάποιους B.I.G. σε κάτι μάλλον ντροπιαστικό που μοιάζει με παιδικό πάρτι. Τα παιδιά μοιάζουν να εκτιμούν το Sign 'o' the Times (δηλαδή χοροπηδάνε χαρούμενα) αλλά το ίδιο νομίζω θα έκαναν με σχεδόν κάθε πιθανό τραγούδι. // Μια απ' τις πιο αχρείαστες διασκευές όλων των εποχών, το βίντεοκλιπ των Simple Minds για τη δική τους εκδοχή στο τραγούδι του Πρινς. // Μια ενδιαφέρουσα διασκευή από ένα μεγάλο γκρουπ, τους Vocalicious που τραγουδάει το Sign 'o' the Times ακαπέλα! // Μια εκδοχή κάπως πιο hard rock. // Η διασκευή από τους Kode 9 και Spaceape, Sine O The Dub. //

Εν κατακλείδι: τι ωραία να είχα βρει και το αυθεντικό βίντεοκλιπ του Πρινς να το έβαζα σε μεγάλη οθόνη κάτω απ' όσα έγραψα... [Αν ο Prince ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του, όχι μόνο στην εποχή που ζούμε αλλά κυρίως στην εποχή που έρχεται θα πρέπει να αφήσει τα καμώματα - και να δεχτεί να υπάρχει το -οπτικό, τουλάχιστον!- υλικό του στο ίντερνετ.]

3) (Ίσως Ξέρεις Εσύ)


Να είσαι πάντα χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

Το αξίζεις, αξιολάτρευτη Amy Little...
-

virgin
4) Bits & Pieces #1
[στην εικόνα πάνω: έκλεισε το τελευταίο δισκάδικο Virgin Megastore της Αμερικής. Και οι υπάλληλοι έγραψαν στη βιτρίνα, ως αντίο, το παραπάνω εξαιρετικό μήνυμα…]
Star Size Comparison HD /// οι κόρε ύδρο στα Γυρίσματα του ΣΚΑΪ /// ΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ /// Οι τρεις ζωές της Καλλίτσας Γιαννοπούλου-Τσιάκα (εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) /// ωχ, ωχ: Ο Γ. Πιπερόπουλος θα κατέβει για δήμαρχος θεσνικης... /// Χριστίανόπουλος εναντίον Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, εγγονός Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου εναντίον Χριστιανόπουλου, απάντηση Χριστιανόπουλου κλπ κλπ /// συγκίνηση στο Covent Garden /// "Η γυναικεία ομοφυλοφιλία ελάχιστες φορές απασχόλησε την ελληνική λογοτεχνία. Αν εξαιρέσουμε το ρομάντζο «Η ερωμένη της» της μυστηριώδους Ντόρας Ρωζέττη που γράφτηκε το 1929 και αναδείχτηκε από τη φιλόλογο Χριστίνα Ντουνιά τα τελευταία χρόνια (εκδ. Μεταίχμιο), καθώς και το μυθιστόρημα «Μόνο γυναίκες» που υπογράφεται από την επίσης μυστηριώδη Μάρα Σέη (εκδ. Κέδρος, 2001), άλλα δείγματα δεν διαθέταμε." Ως τώρα. /// Ο Μάνος Χατζιδάκις και " Οι Κίτρινοι Νάνοι" /// Δωρεάν ετήσια συνδρομή στην εφημερίδα της προτίμησής τους προσφέρει η γαλλική κυβέρνηση στους νέους, ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την κυκλοφορία των εφημερίδων. (Μια πανέξυπνη κίνηση) /// The Monthly Edition : June Radio /// Ερώτηση: τι είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός; (μια εξωφρενική διαφήμιση) /// Η νέα ταινία του Spike Jonze. /// On Bloomsday, `Ulysses' meets Twitter

5) Ο ήλιος «ξύπνησε» και πάλι!
(κείμενο και φωτο απ’ την Ελευθεροτυπία)

hliakes_khlides-thumb-large

Μετά από μια μυστηριώδη καθυστέρηση δύο ετών, ο επόμενος 11ετής κύκλος ηλιακής δραστηριότητας ξεκίνησε και πάλι, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν την πρώτη ηλιακή κηλίδα που εγκαινιάζει τη νέα φάση δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει ότι, με την επανεμφάνιση των ηλιακών κηλίδων, θα ακολουθήσουν οι γνωστές περιοδικές ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές που αναστατώνουν τις επικοινωνίες και τα δίκτυα ενέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργούν το θεαματικό λαμπερό σέλας των πόλων. Για άγνωστους λόγους, ο ήλιος περνά από τέτοιους διαδοχικούς 11ετείς κύκλους δραστηριοποίησης, στη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των κηλίδων στην επιφάνειά του φθάνει στο μέγιστο σημείο, όπου το μαγνητικό πεδίο του άστρου του ηλιακού μας συστήματος αποκτά την μεγαλύτερη ισχύ του.

Κάθε 11 χρόνια ο ήλιος εκτοξεύει ταυτόχρονα «δίδυμα» ρεύματα πλάσματος από τους δύο πόλους του, τα οποία έχουν μαγνητισμό και ταξιδεύουν μόνο προς τον ηλιακό ισημερινό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτή τη φορά τα ανωτέρω ρεύματα που δημιουργήθηκαν το 1996, κινήθηκαν πιο αργά από κάθε άλλη φορά στο εσωτερικό του ήλιου, κάνοντας 13 χρόνια και όχι 11 για να φθάσουν στο κρίσιμο γεωγραφικό πλάτος-όριο των 22 μοιρών, όπου εγκαινιάζεται ο νέος ηλιακός κύκλος.

---

b143585
6) Πώς να μην με πιάνει μια άλφα οικογενειακή περηφάνια όταν ακόμα ένα καλό, γερμανόφωνο βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά (απ’ τις εκδ. ΡΟΕΣ) με τη βοήθεια αγαπημένων μου προσώπων; Σε μετάφραση του μπαμπά μου και με επίμετρο της αδερφής μου. (!)
-
-

img164
7) Bits & Pieces #2
Traveling Wilburies, ένα (ξεχασμένο) supergroup απ' τα λίγα... /// Η καταστροφή του Α. Μικρούτσικου. /// Πόζαρε στον Freddie F. και μίλησε στον M.Hulot: Η Chloë Sevigny στην Ύδρα! /// Πάει ο Ελεύθερος Τύπος και ο City… Πολύ κρίμα, ήταν μια καλή προσπάθεια. /// fact the mall /// Πώς στήθηκε το ΛΑΟΣ—Ιός | Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία /// Ο Trent Raznor και τα προβλήματά του με το ίντερνετ. /// Η συναυλία της Μόνικα απ’ τους 2 του popoculture. /// Οι Simpsons χωρίς τους Simpsons! (στο ύφος του Γκάρφιλντ χωρίς τον Γκάρφιλντ) /// Το πιο φοβερό στο άρθρο 'Η Polaroid ξαναζεί' είναι ότι εδώ και καναδυό χρόνια η Polaroid έχει σταματήσει να παράγει και μηχανές και φιλμ! /// Εγκαίνια μουσείου Ακρόπολης: Τελικά ο Ερντογάν ήρθε (!!!) /// Αν Συγγραφείς Αντικαθιστούσαν Τους Δημοσιογράφους (πολύ ενδιαφέρον!) /// Η σχέση των Scorpions με την Ελλάδα. Στο πιο αστείο βίντεο της εβδομάδας. /// το ανανεωμένο σάιτ της Lifo, που έχει και την ενδιαφέρουσα ενότητα Lifo Now. /// «Για χάρη της ανθρωπιάς πρέπει να τους βρουν...». Πες τα Κωνσταντίνα Κούνεβα! /// Banksy Versus Bristol Museum /// Να γίνει ο Υμηττός εθνικό πάρκο προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι /// Rock Band The Beatles (CINEMATIC) /// Ενώ ο "Μαχαιροβγάλτης", η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Ψυχή στο Στόμα) μοντάρεται για να είναι έτοιμος κάπου το χειμώνα, στο blog του ανέβηκε ήδη το πρώτο από τα βίντεο του making of της ταινίας με πλάνα από τα γυρίσματα στην Πτολεμαΐδα.

8) Το πιο ενδιαφέρον στο ωραίο νέο ρεμίξ στο dj του bowie είναι οι σκηνές απ' το αυθεντικό βίντεοκλιπ του ’79.

9)
Πάλι τριάντα χρόνια πριν, πάλι 1979, πάλι το αυθεντικό βίντεοκλιπ. Οι Cure και μια γρήγορη διαδρομή με τρένο…

10) Αυτοαναφορικό flashback.

#ΠΡΙΝ από ένα χρόνο στο enteka [Ιούνιος ’08]

Μόνο τρία ποστ. Κάθε πρόπερσι και καλύτερα;

#ΠΡΙΝ από δύο χρόνια στο enteka [Ιούνιος ’07]

Έντεκα (προσωπογραφίες απ' το φακό του Irving Penn) /// Έντεκα (Σαββόπουλοι) /// Έντεκα (εικόνες από την πιο τέλεια παιδική εικονογράφηση, των Μούμιν) /// Έντεκα (ξεχασμένα σχέδια…) /// Έντεκα (εικόνες της Cindy Sherman περιμένουν τον κατάλληλο σεναριογράφο) /// Έντεκα (καταπληκτικά κινηματογραφικά σπίτια) /// Έντεκα (συναυλίες γι' αυτό το καλοκαίρι) /// Έντεκα (παρανοϊκά λεπτά στον κόσμο του David Lynch) /// +++ Έντεκα της Δευτέρας (ένα, δύο, τρία, τέσσερα)

#ΠΡΙΝ από τρία χρόνια στο enteka [Ιούνιος ’06]

Έντεκα (από τις δημοφιλέστερες σειρές του Άαρον Σπέλινγκ [R.I.P.]) /// Έντεκα (αγαπημένες '80ς κωμωδίες) /// Έντεκα (απροσδόκητοι στίχοι της Λένας Πλάτωνος) /// Έντεκα (ερωτήσεις και απαντήσεις από ένα λεύκωμα του 1988) /// Έντεκα (από τα αγαπημένα μου blogs) /// Έντεκα (πράγματα που στ’ αλήθεια μ’ ενοχλούν) /// Έντεκα (όνειρα της περιόδου 1988-1989) /// Έντεκα (σχόλια για τους χτεσινοβραδινούς Massive Attack) /// Έντεκα (σημάδια του Αντίχριστου που φανερώθηκαν σαν σήμερα) /// Έντεκα (αγαπημένες -και ακριβοπληρωμένες- trash στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης)
[και θεματική εντεκάδα: Τα χειρότερα εξώφυλλα δίσκων (ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, οκτώ, εννιά, δέκα, έντεκα)]

11) # Την Τρίτη 16/6 δικάζεται [πήρε αναβολή για του χρόνου] η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου στη Γκράβα, στη θητεία της οποίας εφαρμόζονταν σύμφωνα με τον νόμο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαν αυτά τα προγράμματα δεν εμπόδισαν την λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να διακοπεί το έργο τους. Επίθεση που είχε τη συναίνεση και την κάλυψη του υπουργείου το οποίο συνέπραξε στην ενίσχυση όλων όσοι εναντιώθηκαν στο εγχείρημα με αποτέλεσμα να οδηγείται η πρώην διευθύντρια από τον νυν διευθυντή στη δικαιοσύνη.

Το πιο συγκινητικό που διάβασα για την υπόθεση;

Για το «πείραμα» στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην Γκράβα, όπου η πρωινή προσευχή αντικαταστάθηκε με ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, ζητήσαμε έναν απολογισμό από τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, διευθύντριά του έως τον Νοέμβριο του 2007:

«Στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, πολυπολιτισμικό πλέον, φοιτούν πολλοί μαθητές και μαθήτριες μη ορθόδοξοι. Ολα αυτά τα μη ορθόδοξα παιδιά (σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98) "εφόσον προσέλθουν στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, είναι υποχρεωμένα να παρευρίσκονται με το τμήμα τους στον χώρο της συγκέντρωσης, χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, σεβόμενοι τους συμμαθητές τους που προσεύχονται". Ομως αυτό δεν ακολουθείται, γιατί τα παιδιά θέλουν να είναι μέλη της ομάδας, όλα βρίσκονται στο σχολείο την ώρα της προσευχής και διεκδικούν να συμμετέχουν στην πρώτη συλλογική δραστηριότητα με την οποία ξεκινά το σχολείο. Τα παιδιά δεν θέλουν δηλαδή να ξεχωρίζουν και να αισθάνονται αποκλεισμένα, να τα κοιτάνε περίεργα, να τα σχολιάζουν, να τα περιθωριοποιούν.
[…]

Στο 132ο Δημοτικό Σχολείο ύστερα από πολλή σκέψη και συζήτηση αντικαταστήσαμε το Πάτερ ημών με το παρακάτω ποίημα- προσευχή από το «Πρωινό Αστρο» του Γ. Ρίτσου:

"Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά.

Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'χουν όλα τα παιδάκια ένα ποταμάκι γάλα, μπόλικα αστεράκια, μπόλικα τραγούδια.

Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'ναι όλοι καλά,

έτσι που κι εμείς να μην ντρεπόμαστε για τη χαρά μας"…


[Κι όμως. Παρενέβη ο υφυπουργός Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Α. Λυκουρέντζος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στη ΝΕΤ ότι εκείνος βρίσκεται στη θέση του «για να τηρούνται οι νόμοι της Πολιτείας» και «να προστατεύεται η ελληνορθόδοξη παράδοση». Καμία ντροπή, απολύτως καμία ντροπή.]

------------------------------------------------------

img119a
.
.
.
.

11 comments:

Anonymous said...

"να 'ναι όλοι καλά,

έτσι που κι εμείς να μην ντρεπόμαστε για τη χαρά μας"


!!!

LaVieBohemie said...

gia ti lifo pou les kai tis polaroid, dystyhos vasistikan sto anakrivestato arthro tou tvxs.
Koita ston Independent pou einai pio katapistiko (kai akrives) http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/smile-polaroid-is-saved-1418929.html.

WinterAcademy said...

εγω θελω απλα να καταγγειλω το κατ'εξακολουθηση κρασαρισμα του φαϊρφοξ καθε δευτερα απογευμα με τα εβδομηντα τρια ταμπς που ανοιγω καθε φορα..

[αλλα δεν αντεχω να μη σχολιασω τον κ.λυκουρεντζο ο οποιος φυσικα, δεν εχει κανενα λογο να ντρεπεται. αυτος ειναι, αυτη ειναι η δουλεια του, αυτο ξερει να κανει. ας ντραπουν αυτοι που τον ψηφιζουν..]

ZlatkoGR said...

Αυτό το videoclip σου κάνει;

Zpi said...

Υπέροχη η φωτό με τις γιαγιάδες και απίστευτη η είδηση για την προσευχή. Δεν το γνώριζα και έχω εντυπωσιαστεί!

Α, μπα? said...

δηλαδή η ελληνορθόδοξη παράδοση προστάζει να μη μάθει κανείς άλλος ελληνικά. Πόσο μπλεγμένα είναι τα μπούτια τους?

kalo paidi alla... said...

ότι είναι νόμιμο δεν είναι και σωστό. Αλλά τι περιμένεις..εδώ ολόκληρος Χριστός τα λεγε αυτά και τον φάγανε οι φαρισαίοι..

k_subhate said...

http://www.kewego.com/video/iLyROoafYYxO.html

Αν και σίγουρα θα το βρηκες και μόνος σου...

Ιφιμέδεια said...

Η μαμά σου είναι πολύ τυχερή που έχει να καμαρώνει για όλους εσάς!!!

(κάτι σωστό έχει κάνει, πες της να μας πει!)

Ευχαριστώ για το λινκ ;)

another day full of dread said...

Δεν ήξερα ότι κυκλοφόρησε κ άλλο βιβλίο του Joseph Roth στα ελληνικα, δικαιολογημένα πρέπει να 'σαι περήφανος!

enteka said...

:):):)